Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън и Меркел се обединиха против опитите на Русия да използва природния газ като оръжие


Ангела Меркел и Джо Байдън по време на съвместна пресконференция в Белия дом
Ангела Меркел и Джо Байдън по време на съвместна пресконференция в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън и канцлерът на Германия Ангела Меркел се противопоставиха на опитите на Русия да използва природния газ като „оръжие“ срещу съседите си. Двамата лидери казаха това на пресконференция след срещата си в Белия дом на 15 юли.

Тя се проведе на фона на противоречията между Вашингтон и Берлин заради газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия.

Изграждането на газопровода е почти завършено. САЩ първо наложиха санкции върху фирмите, участващи в проекта, но впоследствие Байдън освободи от санкции компанията, която отговоря за завършването на последния етап от проекта с аргумента, че мерките биха навредели на отношенията с Европа.

След срещата с Меркел в четвъртък Байдън каза, че е изразил пред нея притесненията на Вашингтон относно руския енергиен проект.

„Макар да повторих опасенията се относно „Северен поток 2“, канцлерът Меркел и аз сме абсолютно единодушни в убеждението си, че на Русия не трябва да бъде разрешавано да използва енергията като оръжие за оказване на принуда и отправяне на заплахи срещу съседите си“, каза президентът на САЩ.

Вашингтон се противопоставяше на газопровода заради опасенията, че той е заплаха за енергийната сигурност на Европа, която ще стане още по-зависима от руския природен газ, и защото изграждането му ще лиши Украйна от транзитните такси, които получава за преноса на руски газ по газопроводите на територията ѝ.

По време на пресконференцията в четвъртък Меркел изрази позицията, че „Северен поток 2“ „не трябва да замести транзита през Украйна“. По-рано тя е изразявала позицията, че проектът е важен за сигурността на Германия и отношенията с Русия са чисто търговски. Фактът, че Германия защитаваше проекта предизвика напрежение между САЩ и Германия през последните години. Сега Байдън коментира, че това не е необичайно. „Добрите приятели могат да имат несъгласия.“

Байдън каза също, че САЩ и Германия „стоят заедно и ще продължат да стоят заедно в защита на нашите съюзници от източния фланг на НАТО срещу руската агресия“.

Посещението на Ангела Меркел в Белия дом е част от усилията на администрацията на Джо Байдън да укрепи отношенията на САЩ със съюзниците си от Европа. Предшественикът му на поста Доналд Тръмп често критикуваше европейските си съюзници и това предизвика изостряне на отношенията.

По време на разговора си в четвъртък Меркел и Байдън обсъдиха също пандемията от COVID-19, отношенията с Китай и климатичните промени. Германският канцлер се срещна и с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, както и с членове на Конгреса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG