Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС окончателно разреши строежа на "Златен век" да продължи


Небостъргачът "Златен век" в София
Небостъргачът "Златен век" в София

Строителството на небостъргача "Златен век" на строителната фирма "Артекс" може да продължи. Това става ясно от определение на Върховния административен съд (ВАС), с което окончателно е потвърдено определението на Административния съд – София-град (АССГ) от 25 юни.

С него беше спряна заповедта за спиране на строежа на новоназначения ръководител на ДНСК Влади Калинов.

Тогава строителният надзор се мотивира със заключението, че разрешението за строеж на небостъргача е изтекло още през януари 2020 г. и всичко издигнато след тази дата трябва да бъде разрушено. От "Артекс" обаче обжалваха пред АССГ, който отмени заповедта на Калинов. Сега това определение окончателно е потвърдено от ВАС.

Отмяната на заповедта на ДНСК представлява обезпечителна мярка по съдебен иск, заведен от "Артекс", с който фирмата цели да докаже, че разрешението за строеж на "Златен век" всъщност е валидно до септември 2030 г. или поне до декември 2024 г.

Компанията е представила пред съда доказателства за нанесените ѝ вреди от първото спиране на проекта – от април 2019 до май 2021 г., което ВАС обяви за незаконно. Според тези данни "Артекс" е загубила над 18 млн. лв. заради забавянето на строежа, неустойките по него и пропуснатите ползи заради отказали се клиенти.

И първата, и втората инстанция са единодушни, че евентуално ново спиране на проекта би нанесло "значителни и непоправими вреди" на компанията. Затова и ВАС приема, че е безспорно установено "наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство с оглед изричните констатации в акта относно валидността и срока на разрешението за строеж".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG