Връзки за достъпност

Извънредни новини

С "подкрепа от държавата и общината". Защо беше спрян отново небостъргачът "Златен век"


Небостъргачът "Златен век" в кв. "Лозенец" в София
Небостъргачът "Златен век" в кв. "Лозенец" в София

Строителният надзор отново спира строежа на небостъргача "Златен век" в кв. "Лозенец" в София. Това съобщи в понеделник началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов.

Строителството на сградата беше спряно през март 2019 г. след началото на скандала Апартаментгейт“.

Тогава от поредица журналистически разследвания стана ясно, че високопоставени политици от управляващата партия ГЕРБ са купили апартаменти от компанията „Артекс“ на цени под пазарните. Това се е случило след като парламентарната група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които разрешават на фирмата да построи небостъргача "Златен век" в София, написа Свободна Европа.

Оттогава случаят с разрешителното на "Артекс" за този строеж е обект на съдебни спорове. Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по случая в полза на "Артекс".

В понеделник обаче от строителния надзор разгледаха друг акцент на историята - в решението на горната инстанция на на ВАС не се коментират сроковете на разрешителното, което е било издадено на компанията.

Според началника на ДНСК Влади Калинов институцията е направила обстоен анализ на всички материали по случая. Изводът на строителния надзор "е категоричен - разрешението за строеж е изтекло още през януари 2020 година", каза той.

"Всичко построено след тази дата ще трябва да бъде разрушено", добави шефът на ДНСК.

"Артекс" претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. "Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно", каза Калинов.

От ДНСК казаха, че ВАС не се е произнасял окончателно по давността на разрешителното. Според строителния контрол заключенията на първата инстанция, че разрешението на "Златен век" е валидно поне до 2022, е "направено некоректно".

По-рано в понеделник служители на "Артекс инженеринг" излязоха на протест в София с искане компанията да довърши изграждането на небостъргача "Златен век".

"Обект, който струва милиони, изведнъж го спират заради някакви политически мотиви", коментира управителят на компанията Весела Мирянова.

Според началника на строителния контрол през годините досега "Артекс" е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателството в полза на строителната фирма. "Столичната община също е подкрепяла "Артекс", каза Влади Калинов. Той допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

Миналата седмица кметът на "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на сградата, след като то започна отново в резултат на решение на ВАС. Според него също фирмата няма валидно разрешение за строеж, тъй като то вече е изтекло.

Поправката "Артекс" и как заварва тя "Златен век"

Историята със законовата поправка започва през 2017 година, когато след предложение на ГЕРБ законът е променен и строителните разрешителни получават удължаване. Така "Златен век" попада в заварено положение, а след "Апартаментгейт" ремонтът на закона получава името Поправката "Артекс".

Към онзи момент (2017 година) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила месеци преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) за района.

Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма "Кристела", която се управлява от собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач вече е включен в портфолиото на "Артекс" и се рекламира като сграда, наречена "Златен век".

В момента, в който „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията (ЗУТ), строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.

Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект на София за срок от още 5 години.

Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде приключен, т.е. тя да е взела Акт 14.

„През 2017 година нямаше нищо, имаше пущинак и табела, че "Артекс" строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, свидетелства пред Свободна Европа още преди две години юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „Лозенец“, протестиращ срещу небостъргача.

Именно по тази причина (незапочналният на практика строеж) "Артекс" няма как да завърши сградата си през 2017 г.

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както е било до онзи момент.

Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG