Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строителството на небостъргача "Златен век" продължава, реши окончателно съдът


Строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец"
Строежът на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец"

Строителството на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да продължи. Това следва от окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщи специализираният правен портал lex.bg.

Строителството на „Златен век“ беше спряно през март 2019 г. след началото на скандала „Апартаментгейт“. Тогава от поредица журналистически разследвания стана ясно, че високопоставени политици от управляващата партия ГЕРБ са си купили апартаменти от „Артекс“ на цени под пазарните. Както Свободна Европа съобщи, това се е случило след като парламентарна група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които разрешават на фирмата да построи небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец“.

Тогава ДНСК провери строежа и установи нередности, свързани с разминаване между инвестиционните проекти и построеното, шпакловани стени преди издаване на акт 14, липса на обезопасителни мрежи и направен изкоп от 15 м, за който няма строително разрешително. Тези нарушения станаха причина да се издаде заповед за спиране на строежа.

Заповедта беше обжалвана от "Артекс“. Административният съд в София я отмени, но решението му беше обжалвано от ДНСК пред Върховния административен съд (ВАС). Той върна делото за ново разглеждане в АССГ.

Впоследствие заповедта за спиране на строежа беше отменена за втори път от АССГ.

След три съдебно-технически експертизи става ясно, че според върховните съдии приемат, че заповедта е незаконна. По този начин строителството на небостъргача може да продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG