Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховната прокуратура потвърди, че няма престъпление в "Апартаментгейт"


След изключването си от ГЕРБ заради "Апартаментгейт", Цветан Цветанов основа партията си "Републиканци за България", с която ще участва на предстоящите парламентарни избори
След изключването си от ГЕРБ заради "Апартаментгейт", Цветан Цветанов основа партията си "Републиканци за България", с която ще участва на предстоящите парламентарни избори

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е потвърдила отказа на Специализираната прокуратура да образува разследване срещу бившия зам.-председател и лидер на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с "Апартаментгейт", съобщи в неделя гражданското движение „БОЕЦ“.

Именно организацията подаде сигнали до всички разследващи органи по случая, който така и не стигна до съда, тъй като спецпрокуратурата не откри данни за престъпление в действията на бившия втори човек в най-голямата управляваща партия.

"Апартаментгейт" се разви покрай разкритията на Свободна Европа за това как Цветанов е прибавил към активите си мезонет в столичния квартал "Изток" при стойност на сделката на квадратен метър в пъти по-ниска от пазарната цена.

В следваща серия на разследването стана ясно, че година преди сделката с апартаментите управляващата партия е променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал "Лозенец" – "Златен век". Небостъргачът се строи от фирма "Артекс", от която Цветанов придобива луксозния имот. Впоследствие строежът беше спрян като към момента спирането му е обект на съдебен спор.

В крайна сметка Специализираната прокуратура не откри нищо нередно в действията на Цветанов и през май 2020 г. отказа да образува разследване по случая. Проверката на държавното обвинение продължи точно една година.

В постановлението на ВКП, с което е потвърден отказа на спецпрокуратурата, се посочва, че "не намират опора в резултатите от извършените данъчни проверки на Цветан Цветанов, Десислава Цветанова и "Артекс инженеринг 2000 -5" ООД твърденията за симулативна сделка, целяща укриване и неплащане на данъци и такси, респективно корупционна схема по повод действия на Цветанов като народен представител и председател на ПГ на ГЕРБ в полза на продавача".

Върховната прокуратура допълва, че НАП е изследвала доходите и разходите на семейство Цветанови, както и замяна, направена преди покупката на апартамента от "Артекс" и не е открила нищо нередно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG