Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специалната поправка. Как две години по-късно случаят "Златен век" обясни "Апартаментгейт"


Небостъргачът "Златен век" в София
Небостъргачът "Златен век" в София

Когато през 2019 г. публикувахме разследването за апартамента на Цветан Цветанов, това привлече толкова много внимание, че остана скрито какво всъщност стои на заден план. Още тогава продължихме разследването и разказахме как Народното събрание е приело законова поправка, която помага на строителната фирма, която пък после е продала на политици апартаменти на по-ниски цени от пазарните.

Трябваше да минат повече от две години, за да научим от институциите, че конкретната строителна фирма наистина е чакала точно тази законова поправка и дори е била сигурна, че тя ще стане факт.

Точно този случай даде повод на много хора да оприличават скандала около строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" на "учебникарски пример" за политическа корупция.

След като служебното правителство започна да предоставя информация на журналистически питания, тази история придоби завършен вид. Това може и да не е последното парче от пъзела, но със сигурност е едно от последните.

Ето и цялата история:

Отново "Апартаментгейт"

Строителството на сградата беше спряно през март 2019 г. след разследването Апартаментгейт“. То разкри как високопоставени политици от управляващата тогава партия ГЕРБ са се сдобили с апартаменти от компанията „Артекс“ на цени под пазарните. Това се е случило след като парламентарната група на ГЕРБ е гласувала законови поправки, които позволяват на фирмата "Артекс" да построи небостъргача "Златен век" в София, показа разследване на Свободна Европа.

Разкритието доведе до оставката на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдния министър по това време Цецка Цачева. По-късно започнаха проверки от антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата, но и двете не констатираха някакви нарушения.

На този фон през 2019 г. строителният контрол и регионалното министерство оповестиха поредица взаимно изключващи се факти, а нито една институция не знаеше дали строителството на "Златен век" е законно. В крайна сметка работата на обекта беше временно спряна. Строителната компания "Артекс" заведе дела, а през май 2021 г. Върховният административен съд разреши строителството да продължи.

Така само преди месец изглеждаше, че всичко около изникването на небостъргача и политическата връзка ще бъде потулено и забравено. Действията на служебното правителство от последните две седмици обаче говорят за друго.

Новоназначеният шеф на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов съобщи в понеделник, че строежът на "Златен век" отново се спира. Той каза това, за което всички говореха, но никой представител на държавен орган не изричаше официално: държавата и общината са помогнали на "Артекс" да реализира проекта си.

Ден по-късно пред Свободна Европа Калинов обясни и технологията на тази помощ.

Тя е видима от действията както на фирмата строител, така и на парламентарната група на ГЕРБ през 2017 г. По-късно връзката може да бъде проследена и в Министерството на регионалното развитие.

Сроковете

Годината е 2017. Изминали са точно 10 години откакто проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. Разрешителното влиза в сила месеци преди да бъде приет Подробният устройствен план (ПУП) за района.

Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма "Кристела", която се управлява от собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач вече е включен в портфолиото на "Артекс" и се рекламира като сграда "Златен век".

В момента, в който „Артекс“ започва строителството, Законът за устройство на територията (ЗУТ) казва, че строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.

Накратко - разрешителното е от 2007 г., а 5 години по-късно то е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде завършен, т.е. тя да е взела Акт 14.

Според свидетелства на очевидци пред Свободна Европа обаче през 2017 г. на мястото на небостъргача не е имало нищо, въпреки че формално строителството е било започнало години назад. Именно по тази причина (незапочналният на практика строеж) "Артекс" няма как да завърши сградата си в срок.

Поправката "Артекс"

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройство на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както е до онзи момент.

Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т.е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.

От ГЕРБ твърдят, че приемането на текстовете се налага, за да бъде улеснено строителството на магистрали.

А само месец по-рано...

Точно месец преди влизането в сила на тази законова поправка, на 14 декември 2016 г. собственикът на „Златен век" е поискал презаверяване на разрешението за строеж и е платил изискваната за това такса от 260 000 лв.

В подкрепа на искането си, на 25 януари 2017 г. фирмата "Артекс" е приложила становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.

В началото на февруари обаче (веднага след като ГЕРБ приема поправките) собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява платените 260 000 лв. да му бъдат върнати.

Тези действия на Пламен Мирянов дават основание на шефа на ДНСК Влади Калинов да твърди, че "Артекс" са знаели какво предстои да се случи.

След влизането в сила

След влизането в сила на закона Мирянов е задействал процедурата по новия текст за 10-годишно удължаване. При тази ситуация такса на общината не се дължи.

Интересен момент е, че за да се удължи срокът за строителство на небостъргача, се прибягва до неизползвана до онзи момент процедура.

Едно от основанията за това е писмо от заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев, в което се казва, че "срокът за завършване на строежа е 10 години от започване на строителството" и "е валидно до 11.01.2020 г., съгласно чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ".

Именно по този казус главният архитект на София Здравко Здравков обяснява по-рано пред "Медиапул", че в ЗУТ не се посочва дали тази нова разпоредба, на която се позовава и зам.-регионалният министър във второто си писмо по случая, важи само за издадени след влизането ѝ в сила документи. Така тя е приложена и за заварен случай.

Проверка обаче установява, че и това твърдение не е съвсем вярно. Параграф 58 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията казва, че промененият текст засяга новите разрешителни за строеж. В случая с "Артекс“ обаче то е с обратно действие.

Становището на юристите още през 2019 г. беше, че дори по "новия закон" строителството на Златен век може да продължи максимум до 2020 г. Именно това твърди и новото ръководство на ДНСК.

Според семейство Мирянови, които са собственици на "Артекс", строителството може да продължи до 2022 г.

На фона на всичко разказно дотук Весела Мирянова каза, по време на протест в началото на седмицата, че причината за спиране на строежа е политическа.

XS
SM
MD
LG