Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверката срещу Жени Начева за оказан натиск за сключване на неизгоден договор отива в прокуратурата


Жени Начева
Жени Начева

Антикорупционната комисия съобщи, че е предала на прокуратурата данни от проверка за оказан натиск от бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева върху държавна фирма.

Става дума за дружеството „Бул Био“, чийто бивш ръководител е подал сигнал, в който твърди, Начева му е оказала натиск да сключи неизгоден договор на стойност 350 000 евро с чужда правна кантора. В този случай комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е открила данни за длъжностно престъпление, осъществено от Жени Начева, и е изпратила всички материали по проверката на прокуратурата.

За случая съобщи миналата седмица служебният зам.-министър на здравеопазването в служебния кабинет д-р Димитър Петров. Сигналът за натиск от страна на Начева е изпратен в КПКОНПИ от бившия директор на „Бул Био“ Сашо Ганов.

При проверката е установено, че през 2018 г. след процедура за подбор държавната фирма „Бул Био“ е сключила договор за правно обслужване с българско адвокатско дружество, което е трябвало да изпълни правните действия, свързани с прекратяване на договор с канадска фирма.

Според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея за същите дейности. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро.

Ръководството на здравното министерство е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на “Бул Био“ в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от зам.-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил в резултат на този натиск.

КПКОНПИ съобщава, че не е намерила оригинал на този договор или официално регистриран негов екземпляр. Проверката на институцията обаче е установила, че към чуждата правна кантора са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Платените суми по откритите досега фактури са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG