Връзки за достъпност

Извънредни новини

“В полза на обществото”. Президентът и премиерът подкрепиха искането за оставка на Гешев


Румен Радев
Румен Радев

Оставката на Иван Гешев като главен прокурор “ще бъде в полза на гражданското общество и на страната, каза президентът Румен Радев във Варна.

“Това оглушително мълчание за вихрещата сe корупция на най-високи места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дълбоко дискредитираха държавата; оглушителното мълчание за харчене на тъмно на милиарди публични средства, докато в същото време прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта - това дискредитира и делигитимира и самата прокуратура в лицето на главния прокурор. Така че, това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента", каза Радев, цитиран от БНР.

В петък служебният правосъден министър Янаки Стоилов съобщи, че предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да открие процедура за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Основанието е уронване на престижа на съдебната власт, за което са посочени аргументи в доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници

Според служебния премиер Стефан Янев исканото предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев има своите правни основания.

"Юристите ще се произнесат доколко и как тези основания биха могли да бъдат придвижени в законовия ред. Българкото общество има очаквания, че трябва да се направи реформа в съдебната система. Усещането за справедливост трябва да така бъде възстановено и българското общество да бъде спокойно и да знае, че съдебната система предоставя именно това", каза Янев по време на посещение в Балчик.

“Не смятам, че са големи шансовете предложението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да мине през този състав Висш съдебен съвет”, коментира Стоилов в интервю за БНТ в събота.

За да бъде гласувана оставката на главния прокурор са необходими поне 17 гласа от 25-членния ВСС. Прокурорската колегия е от 11 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG