Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителства по целия свят са следили над 50 хил. души със специален софтуер


Софтуерът успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS
Софтуерът успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS

Над 50 хил. души, сред които журналисти, правозащитници и адвокати по целия свят, са били мишена на софтуер за следене, използван от няколко правителства. Това съобщиха в неделя от Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), който публикува доклад, както и списъка с телефонни номера, които са „представлявали интерес“, без да става ясно точно в чии устройства е било проникнато.

Пегас (Pegasus) е софтуер, разработен от израелската фирма NSO Group. Той успява да проникне в системите за управление на мобилните устройства, включително Android и iOS, като възможностите му включват записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли снимки, имейли, локации, както и тайно създаване на аудио и видео записи.

Според анализа от списъка с телефонните номера, направен от OCCRP, струпванията на клиенти, използвали Пегас, се наблюдават в Унгария, Азербайджан, Бахрейн, Индия, Индонезия, Казахстан, Мексико, Мароко, Руанда, Саудитска Арабия, Того и Обединените арабски емирства. В повечето страни са записани стотици журналисти и правозащитници, както и членове на опозицията. Именно заради това от OCCRP са направили извода, че софтуерът е използван от правителства, макар че това не е окончателно доказано.

„Изобилието от доказателства обаче показват, че става въпрос именно за това“, пишат още от разследващата организация.

В доклада се казва още, че целите на клиентите на Пегас са попадали под атаките на софтуера от 2016 г. насам.

От NSO Group отрекоха да са нарушавали закона. От компанията твърдят, че софтуерът е разработен с цел да се използва срещу престъпници и терористи, като е бил продаван само на военните, разузнаването и правоохранителните органи в страни, които спазват човешките права. Според израелската фирма първоначално публикуваната информация е била „пълна с грешни изводи и непотвърдени теории“.

Очаква се в следващите дни да бъде внесена допълнителна яснота за това към кого точно са били насочени атаките. В списъка от близо 200 журналисти попадат и представители на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Азербайджан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG