Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обяви, че е опазила "устоите на държавността" от заговор на Божков


Васил Божков
Васил Божков

Ден след като съобщи, че не е установила никакви данни за незаконно подслушване на политици, прокуратурата обяви, че е повдигнала ново обвинение срещу бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай от началото на миналата година.

То е 19-то поред и този път е за това, че е сформирал „група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително“.

Държавното обвинение твърди, че Божков е целял да предизвика „прекомерна ескалация на напрежение“ по време на миналогодишните протести с искане за оставка на третия кабинет на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

"Множество специални разузнавателни средства"

Според официалното съобщение на Специализираната прокуратура, разпространено във вторник, тя е успяла да предотврати плановете на Божков чрез използването на „множество специални разузнавателни средства (СРС)“. В резултат от тях „са изготвени над 50 веществени доказателствени средства“.

От спецпрокуратурата подчертават, че те са били прилагани само „спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние“. Това уточнение изглежда е по повод множеството твърдения на политически и протестиращи активисти, че са били проследявани и подслушани по време на антиправителствените демонстрации.

„Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността. На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и Васил Божков като ръководител и организатор на група с горепосочената цел“, добавят от държавното обвинение.

Оттам твърдят още, че бизнесменът е осигурявал финансиране за дейността на членовете на бандата.

Според разследващите „участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите“.

Делото по Глава първа от НК

Имената на останалите заподозрени обаче не се споменават. Липсва и пояснение дали на някого от привлечените към наказателна отговорност е повдигнато обвинение за държавна измяна или подготовка на преврат, след като въпросното разследване беше образувано по Глава първа от Наказателния кодекс (НК), преследваща именно престъпленията против републиката.

В средата на юли 2020 г. прокуратурата публикува стенограми и аудио записи от използвани СРС спрямо Божков, журналиста Огнян Стефанов и бившия депутат от БСП Александър Паунов. От тях се разбираше, че Божков обсъжда бъдещия си тогава политически проект, както и развоя на започналите дни по-рано протести срещу Борисов и Гешев.

Още тогава правозащитници коментираха, че скритата цел на разследващите е чрез образуване на дело за най-тежкото престъпление по НК да получат възможност за проследяване и подслушане на протестни и политически активисти.

Съобщението за новото обвинение срещу Васил Божков идва само два дни преди Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно отстраняване на Иван Гешев. В края на миналата седмица Стоилов внесе в съвета доклад на вътрешния си колега Бойко Рашков, в който са описани няколко случая, в които според него главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

Сред тях бяха огласяването на подслушани разговори на президента Румен Радев, както и въпросните записи с Божков. Освен това беше посочено и нахлуването в президенството на Бюрото за защита към главния прокурор заедно с обвинители и полицаи. Именно тази акция формално стана повод за избухването на протестите срещу Борисов и Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG