Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата призна, че е приключила проверката за апартамента на Горанов преди две години


Горанов живее в апартамент, собственост на Иван Сариев. Той е кръстник на бившия министър и синовете му. Синът на Сариеви - Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато семейството на Горанови вече живеят в имота.
Горанов живее в апартамент, собственост на Иван Сариев. Той е кръстник на бившия министър и синовете му. Синът на Сариеви - Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато семейството на Горанови вече живеят в имота.

Специализираната прокуратура е приключила проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов още преди две години. Това разкри Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) при представянето на годишния си доклад във вторник.

"Заявеното от АКФ е вярно", потвърди пред "Сега" новият говорител на специализирата прокуратура Христо Кръстев. По думите му още на 13 юни 2019 г. е постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство във връзка с изнесената информация в "Шоуто на Слави", че Горанов живее безплатно в чуждо жилище.

Мотивът на наблюдаващия прокурор е, че възложената на антикорупционната комисия проверка не е установила данни за каквото и да е престъпление.

Проверката започна по искане на държавното обвинение след като в. "Сега" писа за случая. Вестникът цитира данни от имуществената декларация на Горанов за 2017 г. Министърът декларира за пръв път това обстоятелство през 2018 г. заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси.

По това време Горанов обясни, че имотът му е бил предоставен през 2012 г. от неговия кръстник, когото познава от много години. "Декларирал съм и ползването на този имот с ясно съзнание, че по мои оценки не представлява конфликт на интереси", заяви тогава той. "Разбрах, че главният прокурор е възложил проверка. Единственото нещо, което твърдя и с което не съм съгласен, са неверните факти, с които се спекулира, че това е собственост на Домусчиев", допълни Горанов.

Става дума за жилище в комплекса "Есте", който е управляван от "Есте пропъртис", дъщерно на "Адванс пропъртис", в което съдружници са братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Според обясненията на Горанов поводът той и семейството му да се преместят в скъпото и чуждо жилище е бил земетресението в Перник от 2012 година. Преди него те са живеели на 10-я етаж, но трусът така изплашил съпругата му, че те е нямало как да продължат да живеят на толкова висок етаж. Горанов е споделил това с кръстника си Иван Сариев и той му е предложил апартамент, който притежава, но не използва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG