Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев свиква партиите на консултации


Президентът Румен Радев по време на първото заседание на 46-ото Народно събрание на 21 юли 2021 г.

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 46-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство, съобщи пресслужбата на държавния глава. Всички срещи ще се проведат в петък, 23 юли, в сградата на президентството.

От 09.00 часа ще бъдат консултациите с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. От 10.15 часа президентът ще се срещне с представители на ГЕРБ-СДС. В 11.30 часа е срещата на Румен Радев с представители на „БСП за България“. От 13.30 часа държавният глава ще се срещне с представители на „Демократична България“, от 14.45 часа - с представители на ДПС, а от 16.00 часа - с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Преди началото на първото заседание на 46-ото Народно събрание в сряда президентът Румен Радев каза, че няма да бави процедурата по връчване на мандат за правителство.

„В момента, в който Народното събрание се конституира, аз ще стартирам конституционно определената процедура за консултации и за връчване на проучвателен мандат“, каза Радев.

Изборите за парламент на 11 юли бяха спечелени от „Има такъв народ“. Партията на Слави Трифонов обаче няма достатъчно депутати, за да управлява сама. Формацията посочи като потенциални свои партньори „Демократична България“ и „Изправи се! Ние идваме!“. Дори трите партии постигнат споразумение, те не биха имали мнозинство от 121 депутати. След изборите ГЕРБ изразиха намерение да бъдат опозиция в новия парламент. БСП и ДПС казаха, не не биха подкрепили правителство безусловно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG