Връзки за достъпност

Извънредни новини

След обещанието за "чистка" властите в Беларус затвориха 15 неправителствени организации


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Властите в Беларус принудиха 15 неправителствени организации да спрат работа, съобщиха световните агенции. Сред затворените организации има такива за защита на човешките права, за подкрепа на хора с увреждания и за защита на животните.

Новината за спирането на работата на организациите идва ден след като авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко каза, че ще продължи „чистката“ на активисти, журналисти и други представители на гражданското общество в страната.

В четвъртък Лукашенко каза, че „тече операция за почистване“ и критикува служители от неговата администрация, че позволяват да функционират неправителствени организации, които са „вредни за държавата“.

Сред неправителствените организации, на които беше наредено да затворят на 23 юли, е правозащитната организация Хюман Константа. „Никой не ни казва защо ни ликвидират“, написа в изявление организацията, която защитава правата на търсещи убежище от Беларус.

Сред другите затворени фондации са такива за подкрепа на хора с увреждания, за защита на животните, за помощ на хората със СПИН. Още поне 50 организации може да бъдат принудени да затворят. Сред тях са Беларуската асоциация на журналистите и беларуският ПЕН център, асоциация на писатели, ръководена от носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич.

След старта на протестите срещу Александър Лукашенко преди близо година беларуските власти арестуваха десетки хиляди хора, изгониха или осъдиха на затвор лидери на опозицията и протестиращи.

Редица активисти и правозащитници бяха подложени на тормоз. Офисите на неправителствени организации и медии бяха претърсени, а активисти и журналисти бяха арестувани.

Протестите започнаха, след като Лукашенко се обяви за победител на изборите през август 2020 г., но политическата опозиция в Беларус, както и западните лидери не признават резултатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG