Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди хора участваха в Прайда в Будапеща и протестираха против унгарския закон срещу ЛГБТ


Участници в прайда в Будапеща на 24 юли 2021 г.
Участници в прайда в Будапеща на 24 юли 2021 г.

Хиляди хора се включиха в тазгодишния Прайд в Будапеща в събота, съобщиха световните агенции. Целта на шествието беше да покаже подкрепа за ЛГБТ общността в Унгария и несъгласие с новия унгарски закон, насочен срещу нея.

Законовите промени бяха приети през юни. Те забраняват показването на непълнолетни на съдържание, което е свързано с или изобразяващо хомосексуалност, промяна на пола или “отклонение от пола по рождение“ в училища, филми и реклами.

Промените предизвикаха остри критики към правителството на Виктор Орбан от редица държави и международни организации. Редица държави от ЕС подписаха декларация против закона, а Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Унгария заради дискриминацията срещу ЛГБТ общността.

Правителството на Виктор Орбан твърди, че законът цели за защити децата и не засяга ЛГБТ хората. Критиците на поправките обаче смятат, че те ограничават правата на ЛГБТ общността и посочват, че те са поредна атака на властите в Будапеща срещу нея.

През 2013 г. В Унгария беше преиа промяна в конституцията, забраняваща еднополовите съюзи. През 2018 г. Беше приета забрана университетите да извършват изследвания по темата за половете, а през 2020 г. беше приет закон, с който беше забранена промяната на пола, с който човекът е бил записан при раждането си.

Редица чуждестранни посолства и културни институции подкрепиха Прайда в Будапеща и написаха в изявление, че унгарското правителство “продължава своята стигматизираща и изключваща кампания срещу ЛГБТИ общността”.

“Насърчаваме всяка страна да предприеме стъпки към гарантиране на равенството и достойнството на всички човешки същества, независимо от тяхната сексуална ориентация и полова идентичност”, пише в изявлението на над 40 посолства, сред които на САЩ, Великобритания и Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG