Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Афганистан въведоха вечерен час в опит да спрат настъплението на талибаните


Властите в Афганистан въведоха вечерен час в почти цялата страна в опит да ограничат настъплението на талибаните, съобщи Би Би Си. Решението на афганистанското правителство дойде, след като талибаните завзеха ключови региони и гранични пунктове.

Конфликтът между властите в Афганистан и талибаните ескалира след началото на изтеглянето на международния военен контингент от страната. От май досега талибаните установиха контрол върху повече от половината територия на Афганистан.

В изявление от 24 юли вътрешното министерство на Афганистан посочи, че е наложило полицейски час в 31 от 34-те провинции на страната, с цел да „ограничи насилието и напредването на талибаните“ в контролирани от правителството територии.

Говорител на вътрешното министерство каза, че вечерният час ще е в сила 22:00 и 4:00 часа местно време. Той не е в сила само в столицата Кабул и провинциите Панджир и Нангархар.

През последните няколко месеца талибаните успяха да превземат области, които не са контролирали дори и по времето, когато управляваха страната между 1996 и 2001 г. Настъплението им се случва само няколко месеца преди окончателното изтегляне на американските сили от Афганистан. То беше първоначално договорено миналата година от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Споразумението, сключено тогава, предвиждаше изтеглянето на всички американски войски от Афганистан през 2021 г. В замяна ръководството на талибаните се ангажира да не напада САЩ и да води преговори с международно признатото правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG