Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите на босненските сърби обявиха бойкот заради забраната за отричането на геноцида в Сребреница


Върховният международен представител, следящ за прилагането на Дейтънското споразумение от 1995 г., Валентин Инцко
Върховният международен представител, следящ за прилагането на Дейтънското споразумение от 1995 г., Валентин Инцко

Политическите партии, представляващи босненските сърби, обявиха бойкот на всички ключови институции в Босна и Херцеговина. Повод за решението им е поправката в Наказателния кодекс, направена от върховния международен представител в страната, с които отричането на геноцида в Сребреница беше обявено за престъпление.

Бранислав Боренович, който е един от лидерите на опозицията в Република Сръбска, обяви началото на бойкота и подчерта, че той ще обхване президентството, парламента и правителството. Председателят на парламента на Република Сръбска Неделко Чубрилович обяви, че представителите на партиите няма да участват в работата на институциите до решаването на въпроса.

Законовите промени предвиждат наказание до пет години затвор за всеки, който „публично оправдава, отрича, нормализира или се опитва да оправдае“ геноцида и военните престъпления, извършени по време на войната в Босна през 90-те. Поправките предвиждат също затвор за възхваляване на осъдени военнопрестъпници.

Наказанията за отричащите геноцида бяха въведени няколко седмици след 26-ата годишнина от събитията в Сребреница. През юли 1995 г. босненските сърби убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Това е най-мащабният геноцид в Европа след края на Втората световна война.

Решението, което беше наложено от върховния международен представител, следящ за прилагането на Дейтънското споразумение от 1995 г., Валентин Инцко беше посрещнато с недоволство от сръбските политици. Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, който подчерта, че геноцидът в Сребреница “никога не се е случвал”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG