Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите на босненските сърби обявиха бойкот заради забраната за отричането на геноцида в Сребреница


Върховният международен представител, следящ за прилагането на Дейтънското споразумение от 1995 г., Валентин Инцко

Политическите партии, представляващи босненските сърби, обявиха бойкот на всички ключови институции в Босна и Херцеговина. Повод за решението им е поправката в Наказателния кодекс, направена от върховния международен представител в страната, с които отричането на геноцида в Сребреница беше обявено за престъпление.

Бранислав Боренович, който е един от лидерите на опозицията в Република Сръбска, обяви началото на бойкота и подчерта, че той ще обхване президентството, парламента и правителството. Председателят на парламента на Република Сръбска Неделко Чубрилович обяви, че представителите на партиите няма да участват в работата на институциите до решаването на въпроса.

Законовите промени предвиждат наказание до пет години затвор за всеки, който „публично оправдава, отрича, нормализира или се опитва да оправдае“ геноцида и военните престъпления, извършени по време на войната в Босна през 90-те. Поправките предвиждат също затвор за възхваляване на осъдени военнопрестъпници.

Наказанията за отричащите геноцида бяха въведени няколко седмици след 26-ата годишнина от събитията в Сребреница. През юли 1995 г. босненските сърби убиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани. Това се случва по времето на югославските войни, когато в Белград управлява Слободан Милошевич. Това е най-мащабният геноцид в Европа след края на Втората световна война.

Решението, което беше наложено от върховния международен представител, следящ за прилагането на Дейтънското споразумение от 1995 г., Валентин Инцко беше посрещнато с недоволство от сръбските политици. Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, който подчерта, че геноцидът в Сребреница “никога не се е случвал”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG