Връзки за достъпност

Извънредни новини

КНСБ предложи вдигането на максималния осигурителен праг на 3600 лв. от октомври


Служебният социален министър Гълъб Донев и президентът на КНСБ Пламен Димитров
Служебният социален министър Гълъб Донев и президентът на КНСБ Пламен Димитров

От Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) предложиха на служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1 октомври тази година, съобщи БНР.

От синдиката предлагат и трансформирането на подкрепата за заетостта, предприета в началото на пандемията, известна като "60 на 40", да бъде увеличена във времето, в което предприятията са принудени да не работят заради COVID-19. От КНСБ посочват, че по отношение на мерките за подкрепа на заетостта държавата "винаги може да поиска допълнителни средства" по механизма за "Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица - SURE". Според членовете на синдиката до момента по него са получени 511 млн. евро, от разпределените от ЕС общо 93 млрд.

Според КНСБ става въпрос за пропуснати ползи в "значителен размер".

В понеделник Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие около предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. В него най-големи промени бяха направени по отношение на бюджета на здравната каса (НЗОК) и на общественото осигуряване за 2021 г. То предвижда до края на годината в държавната хазна да влязат допълнително 2 млрд. лева приходи, а разходите да се увеличат с 1,8 млрд. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG