Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Търсене на кавги". 18 години затвор за китайски бизнесмен, критикувал правителството


През 2019 г. Сън Дау обвини правителството, че прикрива размера на епидемията от африканска чума по свинете.
През 2019 г. Сън Дау обвини правителството, че прикрива размера на епидемията от африканска чума по свинете.

Китайският милиардер Сън Дау беше осъден на 18 години затвор по обвинение в "търсене на кавги и провокиране на неприятности" и незаконно владеене на земеделска земя. Дау е известен с публичните си критики към управлението в Пекин.

Сън Дау е изградил икономически конгломерат в северната провинция Хъбей. Той има 9 хиляди служители в сектори като месопреработване, производство на храна за домашни животни, болници, училища и туристически обекти.

Бизнесменът обаче често говореше открито за проблемите с човешките права в Китай. Той обвини правителството, че прикрива размера на епидемията от африканска чума по свинете, която засегна една от фермите му през 2019 г., а по-късно унищожи голяма част от месодобивната индустрия в страната.

Сън Дау също участваше в спор за земя с местна държавна ферма, заради който беше задържан миналата година. Дау твърди, че десетки негови служители са били бити от полицията, когато са се опитали да предотвратят събарянето на една от неговите сгради преди година.

Съдът в град Гаобедиан в провинция Хъбей постанови в сряда, че Сън Дау е признат за виновен по редица обвинения, сред които организиране на тълпа за нападение над държавни институции, саботаж и незаконен добив на суровини.

Миналата година друг бизнесмен беше осъден на 18 години затвор за корупция. Рен Жикян преди това беше нарекъл лидера на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин "клоун".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG