Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хибридна война". ЕС търси общ отговор срещу насочването на мигранти от Беларус към Литва


Литовски военни разполагат преградни съоръжения по границата с Беларус

Еврокомисарят, който отговаря за миграцията, призова страните от Европейския съюз да подкрепят Литва на фона на хиляди мигранти, които влизат в страната от Беларус. Министрите на отбраната на Балтийските държави наричат това "хибридна война" от режима на Лукашенко.

Официални представители на ЕС и Литва казват, че Беларус насочва мигранти - предимно от Ирак - към границата на Литва. Според тях, така Минск си отмъщава за подкрепата към демократичната опозиция на режима на Александър Лукашенко.

"Неприемливото използване на хора за политически цели трябва да спре. Нашият първи приоритет трябва да бъде да помогнем на Литва да гарантира сигурността по границата с Беларус", казва еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон в писмо до вътрешните министри на страните от ЕС.

Властите в Литва съобщават за над 3 хиляди мигранти, които са преминали границата от началото на годината. Миналата година те са били само 81.

Лукашенко няколко пъти заплашва да позволи на мигрантите да преминават границата на ЕС, като отговор на санкциите срещу Минск, наложени след оспорваните президентски избори на 9 август 2020 г., след което властите смазаха с насилие недоволството на хората.

Министрите на отбраната на Литва, Латвия и Естония се договориха в четвъртък за общ отговор.

"Това не е обикновена мигрантска криза, това е хибридна война срещу стабилността на Европейския съюз, НАТО и трите Балтийски държави", каза литовският министър Арвидас Анусаускас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG