Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според американски атлети някои руски медалисти не заслужават да са на Олимпиадата


Руснаците Евгени Рилов и Климент Колешников получават златен и сребърен медал, а Райън Мърфи от САЩ взема бронза на Олимпиадата в Токио.
Руснаците Евгени Рилов и Климент Колешников получават златен и сребърен медал, а Райън Мърфи от САЩ взема бронза на Олимпиадата в Токио.

Плувкинята от отбора на САЩ Лили Кинг се присъедини към критиките, отправени от медалиста Райън Мърфи срещу допускането на руски атлети до Олимпийските игри. Според нея в Токио „има много хора, които не би трябвало да са тук“.

Коментарът на Кинг идва след изказване от страна на президента на Руския олимпийски комитет (РОК), според когото спечелените медали от отбора са най-добрият отговор срещу противниците.

Руски атлети, които са определени за чисти от допинг, се състезават под името РОК на Олимпийските игри. Те не могат да използват руското име, знаме или химн. Русия има забрана за участие в международни състезания след разкритията за мащабна допинг схема за атлетите, която е организирана от държавата.

Президентът на РОК Станислав Поздняков каза, че според критиците на отбора техните атлети „не могат да се състезават без допинг“, но руснаците в Токио доказват обратното със спечелените медали в Токио.

През миналата седмица Райън Мърфи каза, че двете състезания, в които завърши след руския плувец Евгени Рилов, „вероятно не са били чисти“.

Според Лили Кинг руските атлети изобщо не е трябвало да бъдат допускани до Олимпиадата. Вместо това те са били леко порицани и са променили флага, под който се състезават.

Атлетите от РОК до момента спечелиха 40 медала, от които 11 са златни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG