Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имате проникване". Кой е Момчил Иванов и как обяснява коментарите си в социалните мрежи


Момчил Иванов
Момчил Иванов

Великотърновският адвокат Момчил Иванов е кандидатът на "Има такъв народ" за ключовата позиция на правосъден министър в представения във вторник проект за кабинет на партията. Позицията е важна, защото именно правосъдието е секторът, който трите т.нар. партии на протеста ("Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!") твърдят, че си поставят за цел да реформират.

Темата за необходимата съдебна реформа заемаше централно място в преговорите за приоритетите на евентуално бъдещо правителство. А от "Има такъв народ" (ИТН) декларираха, че вижданията им се припокриват с тези на "Демократична България", които от години настояват за "дълбока съдебна реформа". Това прави очакванията към Момчил Иванов високи.

Непознатият до момента юрист обаче доби национална популярност във вторник, след като "Има такъв народ" обявиха проекта за правителството си. До сряда за него се знаеше само това, което е публикувано на сайта на партията му – адвокат към адвокатската колегия във Велико Търново, преподавател във Великотърновския университет и активист на партията от създаването й. Не са известни изказвани преди това негови публични позиции за върховенството на правото или необходимостта от реформи.

Оказа се обаче, че преди номинирането си Момчил Иванов е имал бурен живот в онлайн пространството. Всичко това вече е минало, защото от сряда кандидатът за правосъден министър изтри профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"Соросоидни платени политици"

В началото единственото изявление на Момчил Иванов, до което се добраха медиите, беше негова публикация срещу неназовани "соросоидни платени политици" и "майкопродавци". Много хора определиха тази лексика като тревожна. Тя е използвана от останалите извън парламента националисти, както от представители на ДПС и медиите около санкционирания от САЩ бивш депутат от движението Делян Пеевски.

Постингът на Момчил Иванов гласи следното: "За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици - майкопродавници. Срещу ИТН е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 години постоянно точи държавните финанси под една или друга форма. Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес", пише Момчил Иванов (правописът е запазен).

Момчил Иванов потвърди авторството си за този постинг.
Момчил Иванов потвърди авторството си за този постинг.

В публикацията си Иванов не посочва за кого става въпрос. Думата "соросоиди" се използва от националисти по адрес на хора с прозападна ориентация, които защитават либерални ценности.

Коментарът на Иванов е от обедните часове на миналия петък, когато се появи информацията, че "Има такъв народ" са обсъждали с ДБ и ИБГНИ номинацията на Петър Илиев за премиер. По-късно мандата за сформиране на правителство взе Пламен Николов.

След като въпросното изявление започна да се тиражира в социалната мрежа, то беше изтрито от личната страница на Момчил Иванов.

Студентка по жартиери и заплахи към медии

Малко по-късно популярност добиха други изяви от профила на кандидат-правосъдния министър. Според скрийншот на публична дискусия, водена преди седем години, Иванов призовава своя студентка да се яви "на червеното килимче" по "жартиери".

Малко по-късно в социалната мрежа се появи и скрийншот на друг статус от профил с име Momtchil Ivanov, за който той отрича да е негов.

Иванов отрича да е писал лично подобно нещо.
Иванов отрича да е писал лично подобно нещо.

В статуса Ivanov се обръща към медиите "Дневник", "Капитал" и "Свободна Европа" и казва, че търпението на българите има своите граници. "Скоро ще затворим мръсните ви лъжливи майкопродажни соросоидни усти!!!!"

Малко по-късно профилът на Momtchil Ivanov беше изтрит, а част от съдържанието остана откриваемо само като скрийншоти.

Именно заплахата за затварянето на устите на медии стана причина да потърсим Момчил Иванов.

"Не е мое това – нямам представа"

Кандидатът за правосъден министър каза пред Свободна Европа, че не е писал подобен постинг. И пое ангажимент, че "ако трябва" ще направи техническа експертиза, за да се докаже, че не е публикувал подобно нещо. "Не мисля такова нещо, каквото ми се приписва за Дневник, Капитал и Свободна Европа", каза още Иванов.

Той каза също, че не е злоупотребявал със свои студентки, привиквайки ги по жартиери на "червения килим".

"Това е писано в някаква група – вие как си представяте да направя подобно нещо?", попита Момчил Иванов.

Кандидат-министърът обаче потвърди, че той е авторът на публикацията за "соросоидните платени политици – майкопродавци". Попитан какво има предвид Иванов разказа, че адресатът е конкретен човек от "Демократична България"-Велико Търново, който е обиждал партията на Слави Трифонов и наричал "Има такъв народ" чалгари. Иванов отказа да назове кой е човекът от ДБ, станал събирателен образ за "политици-майкопродавци", защото "той човекът не знае, че е за него".

Кандидат-министърът добави още, че след като е публикувал статуса, му се е обадил "човек от екипа на Иван Костов", който сега е симпатизант на Демократична България.

"И ми каза: пич, не е окей това, което правиш". Така Иванов размислил и изтрил публикацията.

В продължението на разговора депутатът от "Има такъв народ" декларира още веднъж, че не е заплашвал медии и не е автор на написаното

"Самите факти: телефонът ми изписа "имате проникване"

Момчил Иванов твърди, че е жертва на хакерска атака.

"Снощи (вторник - б.а.) към 17 часа софтуерът на телефона ми изписа буквално "Имате проникване в телефона, моля да го рестартирате", обясни той. И допълни, че досега мобилният му апарат не го е предупреждавал за "подобни неща".

"Имам го от четири години този телефон, за първи път ме предупреждава", каза Иванов. А на въпрос какво е устройството, което е способно само да засича атаки, той отговори: "Samsung N10. Изписа го като софтуер. Аз съм адвокат човек, казвам ви самите факти".

Моделът на Samsung, чието име се съкращава като N10, е Samsung Galaxy Note 10. Според информацията на сайта на производителя, телефонът е на пазара от август 2019 г.

Ако един телефон е хакнат, това невинаги е лесно за установяване, посочват редица специализирани издания. Сред най-честите признаци са по-кратък живот на батерията, наличие на необичайна активност на различните профили, в които потребителят е влязъл през телефона си, както и поява на изскачащи прозорци. На официалния си сайт от Samsung също изброяват тези и други подобни признаци, че е възможно телефонът да е хакнат, но не посочват нито един от моделите им изрично да предупреждава за атака върху устройството.

"Лексика, нетърпима за български политик"

И въпреки че Момчил Иванов отрича да е заплашвал медии, редица юристи реагираха остро срещу номинирания за правосъден министър. Преподавателят по "Медийно право" в журналистическия факултет на Софийския университет и юрист проф. Нели Огнянова написа, че възразява остро срещу "подкрепата на кабинет, в който участва това лице в каквато и да е форма".

"Лексиката и от предишни съобщения - майкопродавци, соросоиди - е нетърпима за български политик, а и за български преподавател във висше училище, без изобщо да изследвам заканата към медиите", пише Огнянова и допълва: "Мираж е върховенството на правото с фигура, която говори за "соросоиди", "майкопродавци", "гнусна паплач".

Иванов отдавна опитва да пробие в националната политика през различни партии. Кариерата му започва от СДС.

По-късно е кандидат за общински съветник във Велико Търново от партия "ВОТ – консерватори", която беше основана от бившия председател на СДС Пламен Юруков. Когато през 2011 г. Иванов е водач на листата на ВОТ за Велико Търново, кандидат за кмет от същата партия е Тодор Тодоров. В момента Тодоров е общински съветник в града, избран от "Алтернативата на гражданите". Коалицията "Алтернативата на гражданите" и ДПС основаха обща група в Общинския съвет във Велико Търново под името "Либерално демократична алтернатива на гражданите".

Иванов е бил и сред учредителите на НПСД, след като Касим Дал се отдели от ДПС. Впоследствие обаче е бил изключен.

Освен в СДС и ВОТ, Иванов е бил и ръководител на общинската структура на "Ред, законност, справедливост" (РЗС) на Яне Янев, който първо искаше да "уволни Бойко Борисов", а след това стана негов съветник по антикорупционните въпроси.

Преди "Има такъв народ" Иванов е бил и в партия "Република БГ".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG