Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещата ще се влошат". Как изглежда началото на четвъртата вълна по света


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

В началото на лятото изглеждаше сякаш най-трудната част от пандемията е към края си. А към края на лятото сякаш е точно обратното.

„Делта“ вариантът на коронавируса рязко промени обстановката в много държави. Започнаха да се прилагат нови мерки, което от своя страна поражда все повече недоволство. А статистиките все повече напомнят на началото.

Дори и в България в последните дни новите случаи са по няколкостотин, което прилича на седмиците преди най-тежките моменти през ноември 2020 г. и март 2021 г.

Китай

Коронавирусът започна своята история от Китай и затова е любопитно как страната преминава през пандемията сравнително леко.

Вероятно това е вследствие на стриктен контрол на границата и строги мерки като социална дистанция и карантиниране.

Напоследък обаче дори и там се съобщава за увеличение на случаите на заразени. Един от засегнатите райони е край източния град Нинджанг.

По информация на Асошиейтед прес вирусът се е разпространил от летището в града към над седемнадесет други провинции.

Друго "огнище" се наблюдава и в град Чжанцзяцзе. Във вторник местните власти забраниха както на жители на града, така и на туристи да го напускат.

Според официални данни в Китай са отчетени 4636 смъртни случая и 93 289 случая на заразени до момента.

Повечето от тях са от времето на първата вълна, възникнала в Ухан в края на 2019 г.

САЩ

В неделя стана ясно, че Съединените щати не предвиждат нов локдаун. Въпреки това обаче д-р Антъни Фаучи, главен съветник по здравните въпроси на президента Джо Байдън, съобщи, че "нещата ще се влошат".

Случаите на заразени в страната според Ройтерс са близо двойно повече, отколкото преди 10 дни.

В резултат на това в сряда градските власти в Ню Йорк въведоха нови ограничения. На събития на закрито ще бъдат допускани само хора, които могат да докажат ваксинация.

Това превърна Ню Йорк в първия голям град в САЩ, който въвежда подобна мярка.

Европа

В Европа също се наблюдава забележим ръст в броя заразени. Редица държави въведоха строги мерки, което доведе и до протести.

Някои от ограниченията включват здравен пропуск при посещение на събития или обществени места, които са на закрито.

Една от тези страни е Франция, където граждани протестират от три седмици. Общият брой на заразени в страната се е покачил до 19 600 в неделя, близо десетократно повече в сравнение с началото на юли.

Протести има и в Германия. Там броят на заразените е далеч по-малък, но въпреки това се наблюдава значително увеличение в сравнение с началото на миналия месец.

Данни на Ройтерс показват, че случаите за денонощие в неделя са 1680, докато на 1 юли те са били 518.

Във Великобритания броят заразени се е увеличил със 72% само в рамките на миналата седмица. Според официални данни към момента са отчетени 27 989 нови случая, като това е най-големият брой от 29 януари насам.

В България в четвъртък са отчетени 429 случая за денонощие, след като на 1 юли броят беше само 78.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG