Връзки за достъпност

Извънредни новини

90% от новите случаи са заради "Делта". България очаква по 1000 заразени дневно в края на август


Снимката е илюстративна

Повишаването на броя на новите случаи на заразени от COVID-19 се дължи “до голяма степен“ на разпространението на “Делта“ варианта на вируса. Тенденцията за повишаване на броя на новозаразените ще доведе до достигането на 1000 случая дневно до края на август. Това каза пред бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

“През края на юни и до средата на юли “Делта“ вариантът беше около 63% спрямо “Алфа“ варианта – 36%, а последните ни данни сочат, че “Делта“ вариантът е вече в над 90% от случаите“, каза Христова. Тя подчерта, че изложени на риск са преди всичко хората, които не са ваксинирани и не са преболедували коронавируса. Сред тези, които са прекарали леко заразяването също съществува голям риск, тъй като имунитетът им не е голям.

Христова цитира данни от изследвания, които показват, че ако защитата срещу Алфа варианта на една от иРНК ваксните е 96%, срещу Делта варианта тя е 88%.

“Ние в момента нямам друго средство, с което можем да се защитим“, каза тя и добави, че е възможно поставянето на трета доза, но все още на някои места текат дебати, а крайното решение е на всяко национално правителство.

Христова на няколко пъти посочи, че “задължителната“ ваксина не би била добро решение, тъй като хората няма да приемат добре такъв подход, но подчерта, че насърчаването на ваксинацията трябва да продължи с пълни сили.

В понеделник главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че България е намира в началото на нова вълна на заболяване, която ще доведе до пореден пик в броя на заразените и настанените в болниците.

Пред бТВ Христова препоръча поставянето на ваксина да не се отлага, тъй като ваксинацията през август означава, че имунитетът се достига в края на септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG