Връзки за достъпност

Извънредни новини

70% от пълнолетното население на ЕС е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19


Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

70% от пълнолетните граждани на ЕС са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19. Това обяви Европейската комисия (ЕК) във вторник.

"Тези числа поставят Европа сред лидерите в света", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и добави, че около 57% от пълнолетното население е изцяло ваксинирано.

От комисията обърнаха внимание, че съществуват големи разлики между резултатите в отделните страни, по данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Така например в Румъния е ваксинирано едва около 30% от възрастното население, докато Дания 83% са получили по една доза, а 61% са изцяло ваксинирани.

В същото време България остава твърдо на последно място по ваксинация в ЕС. Според данните на ECDC у в страната първа доза е приело 18.5% от населението, а 16.7% са с изцяло завършен ваксинационен цикъл.

Според председателката на ЕК темпът на ваксинация в съюза постепенно се е подобрил, но тя предупреди, че усилията трябва да продължават, за да могат възможно най-много хора да бъдат имунизирани. Фон дер Лайен подчерта също, че "Делта" вариантът на вируса е много опасен и напомни, че в последните седмици е станало ясно, че той се разпространява много по-бързо от известните досега щамове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG