Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП настоява за писмен документ с "Има такъв народ" и иска още преговори


Председателката на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията в сряда
Председателката на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията в сряда

Националният съвет на БСП не взе решение дали депутатите от партията да подкрепят предложеното от "Има такъв народ" правителство. Социалистите настояват за подписване на писмен документ, в който да залегнат основните принципи на бъдещото управление.

"Ако правителството бъде внесено в петък в президентството, вероятно ще се гласува другата седмица, така че до тогава продължаваме разговорите с "Има такъв народ" за уточняване по политиките", коментира председателката на партията Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Пленумът на БСП е решил, че ако не се състави кабинет с първия мандат, социалистите да не подкрепят втория на ГЕРБ. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, те ще предложат Народното събрание да одобри служебното правителство за редовно, каза Нинова.

По-рано в сряда партия "Има такъв народ" (ИТН) представи в парламента приоритетите на своето проекто-правителство и поиска подкрепа от БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Според Филип Станев от ИТН, трите партии са постигнали принципно съгласие за действията в правосъдието, икономиката, финансите, здравеопазването и образованието.

По-късно БСП откри техни приоритети, които не са отразени в декларацията, като фиксираното преразпределение на разходите в бюджета между 35 и 39 процента, докато БСП винаги са били за по-голямо преразпределение на процент от БВП за разходи.

"Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" също продължават вътрешните си обсъждания и все още не са съобщили дали ще подкрепят правителство на "Има такъв народ".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG