Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдебна реформа, пенсии, децентрализация. ИТН представи задачите на правителството и поиска подкрепа


Номинираният за премиер Пламен Николов от "Има такъв народ" се разминава в Народното събрание с Христо Иванов от "Демократична България"
Номинираният за премиер Пламен Николов от "Има такъв народ" се разминава в Народното събрание с Христо Иванов от "Демократична България"

Партията "Има такъв народ" (ИТН) представи в парламента приоритетите на своето проекто-правителство и поиска подкрепа от БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Филип Станев изчете от трибуната в Народното събрание приоритетите по сектори, по които според него е постигнато пълно съгласие с останалите три политически сили.

"След проведените срещи може да се каже, че в редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство. Имаме пълно покриване, както по поставените цели, така и за тяхното постигане", каза Станев, цитиран от БТА.

Миналата седмица ИТН проведе поотделно срещи с БСП, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), на които са обсъждани приоритетите.

На нов кръг от срещи във вторник ИТН представи своя кандидат за министър-председател Пламен Николов и предложенията за министри. Останалите партии не заявиха веднага подкрепа и предстои да вземат решение.

Кандидатът за премиер Пламен Николов каза пред журналисти в сряда, че мандатът може да бъде върнат изпълнен на президента Румен Радев и преди петък.

Ръководствата на парламентарните групи на ДБ и ИБГНИ се срещнаха в Народното събрание. Председателите на групите Христо Иванов и Мая Манолова бяха лаконични и казаха, че са обсъждали ситуацията, която и двамата определиха като "много сложна".

В сряда в Народното събрание Филип Станев изреди сферите, по които според него четирите политически сили са постигнали съгласие.

В правосъдието приоритет са премахване на специализираните съдилища и прокуратури и въвеждане на работещ механизъм за предсрочното прекратяване на правомощията на главния прокурор. Сред задачите на следващото правителство Станев изброи и структурни промени във Висшия съдебен съвет, реформа в прокуратурата, която да гарантира контрол върху всичките ѝ актове, както и електронно правосъдие.

В социалната политика е постигнато съгласие за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства и преизчисляване на пенсиите.

В икономиката Станев спомена за данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия, регионална децентрализация и улесняване на внасянето на работници със сини карти.

За здравеопазването ИТН предвижда премахване на клиничните пътеки и въздушна спешна помощ.

В сектора на финансите правителството на "Има такъв народ" ще се стреми да намали бюджетния дефицит и да ограничи публичните разходи до 36–38% от БВП, както и да увеличи прага за задължителна регистрация по ДДС до 165 000 лева.

В образованието Станев говори за интеграция на малцинствените общности, учредяване на специални стипендии за студенти от малцинствата и намаляване на броя на висшите учебни заведения.

В земеделието "Има такъв народ" си поставя за цел да забави концентрацията на земеделски земи и да насърчи частната инициатива в горите.

По-късно Филип Станев каза пред репортери, че целта на партията ИТН е "изчегъртване" на корупционния модел на управление през последните 12 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG