Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговорите продължават. ИТН възнамерява "да играе този мач докрай"


Филип Станев (ляво) и Станислав Балабанов са депутати от "Има такъв народ"
Филип Станев (ляво) и Станислав Балабанов са депутати от "Има такъв народ"

Депутатите от парламентарната група на „Има такъв народ“ продължават с преговорите, докато не успеят да изпълнят мандата. Това каза в четвъртък пред журналисти в парламента номинираният за министър-председател Пламен Николов, предаде БТА.

За целта те трябва да съберат достатъчно подкрепа за проектокабинета си от останалите партии в Народното събрание преди края на работната седмица в петък.

Николов допълни, че мандатът ще бъде върнат на президента, след като постигнат абсолютно всички договорености.

Относно исканото споразумение от страна на другите партиите, Николов каза: "Това предстои да видим дали е така". Той коментира, че преговорите с партиите продължават.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" каза, че не са затворили вратата към никого.

„Ако имат желание, ние сме свободни да разговаряме“, каза той.

По думите му партията е готова да продължи разговорите с "Демократична България" и с "Изправи се БГ! Ние идваме!", както и с БСП.

И трите партии съобщиха, че искат писмено споразумение от ИТН, преди да се съгласят да дадат подкрепата си. Според Балабанов декларацията, прочетена от трибуната на Народното събрание, е била ясна.

"Това са приоритетите на всички тези партии. Всички тези партии имат желание по тези приоритети да се върви от тук нататък, така че мисля, че това е повече от достатъчно към този момент (...). Тежката дума, моралът и достойнството са много по-важни от един подпис", каза той.

Той призова всички да се лишат от емоциите си и да постъпят практично. В противен случай според него има шанс да се стигне до нови избори.

„Имаме проектокабинет, поели сме тази отговорност и този мач ще го играем докрай, каза Балабанов.

Малко по-рано Ивайло Мирчев от "Демократична България" каза пред журналисти, че в следващите дни имат заседания на колективните им органи. По думите му няма нищо ново за момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG