Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша и Латвия отчитат ръст на мигрантите от Беларус


Литва засили контрола по границата с Беларус и позволи на граничните полицаи да отблъсква нелегални мигранти.
Литва засили контрола по границата с Беларус и позволи на граничните полицаи да отблъсква нелегални мигранти.

Полша и Латвия регистрират рекорден брой мигранти, пресичащи границите на двете държави с Беларус. Това се случва на фона на обвинения, че Минск използва мигрантите като оръжие срещу Европейския съюз (ЕС).

През последните седмици Литва се сблъска с вълна мигранти, предимно иракски, откъм границата с Беларус. Вследствие на това властите в страната започнаха да укрепват границата си и да изтласкват нелегалните мигранти.

Полша и Латвия обвиняват Беларус, че прави същото като насочва все повече мигранти към техните граници.

В изявление от понеделник полската гранична охрана съобщи, че от петък е задържала 349 нелегални мигранти, преминали границата с Беларус. Оттам предположиха, че става въпрос за бегълци от Ирак и Афганистан.

Министерството на вътрешните работи на Латвия за същия период е задържало 218 мигранти, предимно иракчани.

Според Полша, балтийските държави и представители на ЕС мигрантските потоци са организирани от Александър Лукашенко. Те твърдят, че това е в отговор на санкциите, които ЕС наложи срещу репресиите на беларуското правителството над продемократичното движение в страната.

Друга възможна причина според Полша е решението на Варшава от миналата седмица да даде убежище на беларуската лекоатлетка Кристина Циманоуска, която отказа да се върне в страната си от Олимпийските игри в Токио.

Лукашенко отрече обвиненията на пресконференция в понеделник. Министрите от ЕС ще обсъдят въпроса за границата с Беларус на извънредно заседание на 18 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG