Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус насочва мигранти към Полша в отговор на предоставеното убежище на Циманоуска 


Действията на Циманоуска засилиха напрежението с Минск в момент, когато Европейският съюз обвини президента Александър Лукашенко, че използва мигранти, за да отвърне на санкциите на ЕС

Полша обвини Беларус, че изпраща все по-голям брой мигранти през границата в отговор на решението на Варшава да даде убежище на беларуската спортистка Кристина Циманоуска. Тя отказа да се върне в родината си в неделя и каза, че страхува да не бъде арестувана.

Циманоуска получи дипломатическа закрила във Варшава. Заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мацей Васик каза, че Минск "води хибридна война с Европейския съюз с помощта на нелегални имигранти". „Има както млади мъже, така и жени с деца. Беларус използва тези имигранти като оръжие", каза Васик.

По думите му през последните дни има увеличение на мигрантите. “Според нас това е реакция на предоставеното на убежище на беларуската спринтьорка ", каза Васик.

Засега няма коментар от страна на официалните власти в Беларус.

24-годишната Циманоуска обяви в неделя, чe е била притискана да се върне обратно в Беларус. По нейни думи това се е случило заради отправени критики към треньора ѝ, както и към беларуския олимпийски комитет.

Междувременно Международният олимпийски комитет (МОК) отне акредитациите на двама беларуски треньори заради предполагаемия им опит да принудят Кристина Циманоуска да се върне в Беларус. От МОК съобщиха, че двамата треньори са помолени да напуснат Олимпийското село незабавно и „са го направили“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG