Връзки за достъпност

Извънредни новини

Циманоуска пристигна във Варшава под дипломатическата защита на Полша


Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска на летището в Токио.
Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска на летището в Токио.

Беларуската олимпийска спринтьорка Кристина Циманоуска пристигна във Варшава на 4 август под дипломатическата защита на Полша. В сряда международните медии съобщиха, че тя е излетяла за Виена от Токио, което се оказа междинна спирка.

Циманоуска отказа да се върне в Беларус, както е била притискана да направи в неделя. Тя потърси закрила и получи такава от Полша.

Тежката ситуация, в която изпадна спортистката, след като отказа да изпълни заповедите на отбора си поради страх за безопасността си в Беларус, отново насочи международното внимание към политическата обстановка в страната. Диктаторът Александър Лукашенко репресира опозицията, както и медиите и гражданското общество след оспорваните президентски избори миналата година.

Циманоуска намери убежище в посолството на Полша в Токио на 2 август, след като отказа да позволи на служителите на беларуския екип да я принудят да полети за Минск. Тя казва, че е била притискана да се върне у дома, след като е критикувала ръководители в отбора си.

Два дни по-късно 24-годишната атлетка се качи на самолет за Европа. Полша е предоставила хуманитарни визи и на съпруга на Циманоуска, който е избягал в Полша през Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG