Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз бягам чиста". Спринтьорката Циманоуска излетя за Австрия, а не за Полша


Кристина Циманоуска преди да се качи на самолета за Виена на летището в Токио
Кристина Циманоуска преди да се качи на самолета за Виена на летището в Токио

Беларуската спринтьорка Кристина Циманоуска отлетя от Токио за Виена в сряда. Това изненада всички, защото се очакваше тя да се отправи към Полша, след като Варшава й издаде хуманитарна виза.

Циманоуска отказа да се върне в Беларус, както е била притискана да направи в неделя. Тя потърси закрила и получи такава от Полша.

"Кристина Циманоуска е под грижите на полската дипломатическа служба. Не съобщаваме детайли за полетите от съображения за сигурност", съобщи представител на външното министерство на Варшава в сряда.

Циманоуска се качи на борда на самолет на Австрийските авиолинии, предаде Ройтерс. Той трябва да кацне във Виена в 16:05 часа местно време.

Спортистката се появи на летището с маска и сини джинси, синя блуза и слънчеви очила, на които пише "Аз бягам чиста". Тя беше ескортирана от полиция. Не отговори на въпросите на очакващите я репортери и се отправи директно към ВИП зоната.

Във вторник Международният олимпийски комитет съобщи, че започва разследване на случая и очаква доклад от отбора на Беларус.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини лидера на Беларус Александър Лукашенко в "нетърпима трансгранична репресия".

24-годишната Циманоуска трябваше да се състезава на 200 метра бягане. на Олимпийските игри в Токио. Тя казва, че в неделя е била притискана да се върне обратно в Беларус заради отправени критики.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG