Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още спортисти бягат от Беларус след случая с Циманоуска


Яна Максимава, Белград, 2017 г.
Яна Максимава, Белград, 2017 г.

Беларуската състезателка по седмобой Яна Максимава и семейството ѝ съобщиха, че ще останат в Германия. Причината е натиск срещу продемократични и антиправителствени групи в Беларус.

Това се случи дни след като друга беларуска лекоатлетка, Кристина Циманоуска, отказа да се върне в страната си заради страх от арест.

Максимава е решила да остане в Германия заедно с детето и съпруга си, олимпийският медалист Андрей Краучанка. Тя написа в профила си в Инстаграм, че в Беларус „днес човек може да загуби не само свободата, но и живота си“.

Циманоуска, 24-годишната спринтьорка, казва, че в неделя е била притискана да се върне обратно в Беларус. По нейни думи това се е случило заради отправени критики към треньора ѝ, както и към беларуския олимпийски комитет.

Към момента на Цуманоуска е осигурена хуманитарна виза в Полша, въпреки че в сряда тя излетя към Австрия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG