Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия ще изисква отрицателен тест или ваксина за влизане в ресторанти и спорт на закрито


Ангела Меркел
Ангела Меркел

Германия ще затегне противоепидемичите мерки за хората, които не са ваксинирани, съобщи канцлерът Ангела Меркел на пресконференция във вторник след среща с премиерите на германските провинции.

Меркел заяви, че властите ще изискват документ, който доказва ваксинация, преболедуване или скорошен отрицателен тест за коронавирус, за влизане в ресторанти на закрито, участие в религиозни церемонии и спортуване на закрито.

Освен това властите ще спрат да предлагат безплатни тестове за COVID-19 от 11 октомври. Това ще се отнася за всички хора с изключение на тези, за които ваксинацията не е разрешена или препоръчана от здравните власти, например децата. Германските власти направиха тестовете за коронавирус безплатни през март с цел хората да се завърнат по-бързо към нормалния живот след месеците строги мерки.

Срещата на Ангела Меркел и премиерите на германските провинции беше проведена на фона на ръст на новите случаи в Германия, предизвикан от новия „Делта“ вариант на коронавируса. В страната бяха регистрирани по над 3000 нови случая на ден през изминалата седмица.

„Лошата новина е, че темпото на ваксинацията намаля значително“, каза Меркел. „Надявам се да се ускори отново след летните почивки. Не сме там, където трябва да бъдем по отношение на ваксинацията.“

В момента 55% от германците са напълно ваксинирани. Меркел посочи, че целта е този дял да се увеличи до 75%.

Германските власти решиха също да продължат действието на мерките за финансова помощ на засегнатия бизнес и след септември. Министърът на икономиката Петер Алтмайер каза, че те ще останат в сила до края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG