Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Перачница за дезинформация". Facebook свали стотици руски профили заради лъжи за ваксините


Компанията Facebook съобщи, че е свалила мрежа от стотици руски профили във Фейсбук и Инстаграм, която е разпространявала фалшиви новини за ваксините срещу COVID-19. Профилите са били свързани с маркетингова агенция, която се е опитвала да привлече в мрежата инфлуенсъри.

Разследващите от Facebook определят разкритата мрежа като "перачница за дезинформация". Профилите са били свързани с Fazze, поделение на регистрираната във Великобритания маркетингова агенция AdNow, която развива дейност предимно от Русия.

"Свалихме 65 профила във Фейсбук и 243 профила в Инстаграм, всичките от Русия и свързани с Fazze", се казва в съобщение на компанията, което се позовава на политиката срещу чуждестранна намеса.

"Fazze вече е блокирана от нашите платформи", каза компанията.

Мрежата е използвала влиянието си предимно за разпространение на антиваксърски послания, насочени към публики в Индия, Южна Америка и в по-малка степен в Съединените щати.

Фейсбук и другите социални мрежи отдавна получават критики, включително от президента на САЩ Джо Байдън, за разпространяване на лъжи за ваксинацията, което пречи на усилията на правителствата в борбата с пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG