Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДНСК поиска забрана за строителство в Синеморец заради незаконна тръба, която излива отпадни води


Незаконният колектор, по който отпадните води се изливат в морето
Незаконният колектор, по който отпадните води се изливат в морето

Строителният надзор поиска от кмета на община Царево временно да забрани строителството в село Синеморец, съобщи БТА. Причината е, че населеното място няма пречиствателна станция, а канализационните води се изливат в морето по незаконна тръба.

Указанията към кмета на община Царево Георги Лапчев са дадени от началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Влади Калинов. Забраната ще важи до „трайното решаване на установения проблем с канализацията“, посочи ДНСК.

На 30 юли Регионалната дирекция за строителен надзор в Бургас установи, че незаконно е построен канализационен колектор, отвеждащ отходните води на Синеморец в залива „Свети Яни“, който е между плажа при устието на река Велека и плажа „Бутамята“.

Извършената проверка е установила, че в Синеморец е бил изграден експериментален пречиствателен модул за пречистване на отпадни води през 2004 г. Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени чрез дълбоководно заустване на 1800 м. в Черно море.

След като модулът е бил построен обаче е било установено, че не работи, посочва ДНСК. В резултат на това е построен незаконен колектор между входната и изходната канализационни шахти на пречиствателния модул, по която са отклонени отпадните води.

Той се използва за отвеждане на канализационните води в морето и няма необходимите за целта строителни книжа. На 16 октомври 2008 г. ДНСК е издала Заповед за премахване на отходната тръба.

Проверката от юли тази година обаче е установила, че тръбата стои на същото място и до днес, а отпадните води на Синеморец се изливат в морето.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG