Връзки за достъпност

Извънредни новини

"След тежки сражения". Талибаните превзеха Кандахар, втория град в Афганистан


Талибаните превземат град след град в Афганистан
Талибаните превземат град след град в Афганистан

Талибаните превзеха втория по големина град в Афганистан, Кандахар. Информацията беше потвърдена от местните власти в петък сутринта. Това е най-голямата победа на въоръжената групировка след изтеглянето на американските войски от страната.

"След тежки сражения късно миналата нощ талибаните поеха контрол над град Кандахар", каза представител на местната власт пред Ройтерс.

Правителствените сили все още контролират летището на Кандахар, което беше втората най-голяма база за американските войници.

Талибаните са на ръба да превземат и Лашкар Гах, столицата на провинция Хелманд и един от ключовите градове в южната част на страната. Двама регионални депутати са цитирани от ДПА да казват, че бунтовниците са превзели сградата на губернатора на града.

Падането на Кандахар и Херат, третия по големина град, са най-значителните победи за талибаните от началото на май, когато те започнаха офанзивата си.

САЩ съобщиха, че ще изпратят допълнителни 3000 войници в рамките на 48 часа, които да помогнат за евакуацията на работещите в американското посолство.

Великобритания ще разположи 600 войници, които да помогнат на британските граждани да се изтеглят.

В четвъртък талибаните превзеха и централния град Газни, на 150 км южно от столицата Кабул. Талибаните твърдят, че владеят също Калайи Нау в северозападната част на страната.

Правителството все още владее главния град на север - Мазари Шариф, както столицата Кабул и Далалабад, до границата с Пакистан на изток.

ООН предупреди, че ако талибаните достигнат Кабул, това ще има "катастрофални последствия за гражданите".

Преди година администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп постигна договорка с талибаните да започнат мирни преговори, които засега не носят резултат.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда позиция, която да заклейми нападенията на талибаните, да заплаши със санкции и да препотвърди, че няма да признае Ислямски емират в Афганистан.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG