Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме да използваме сградата по предназначение". МК прекратява договор за наем на "Труд"


Служебният министър на културата Велислав Минеков
Служебният министър на културата Велислав Минеков

Министерството на културата (МК) е изпратило предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Решението предизвика остра реакция от страна на изданието, както и обвинения в посегателство срещу свободата на словото от политици.

Пред Свободна Европа от МК потвърдиха, че заповед за прекратяването на договора за наем е била изпратена, а един от мотивите е забавяне на плащанията.

„Също министерството счита, че самата сграда е построена да се използва по друго предназначение, а не да се отдават под наем офиси. Там е предвидено да се настанят от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКНИ), а помещенията могат да се използват и от архива“, казаха още от министерството.

За събитието стана ясно след публикация на главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков. Той обвини служебния министър на културата Велислав Минеков във „водене на война“ и „преследване със същите прийоми на член на семейството ми“, работещ в МК.

„Ползвайки формално клаузи от наемния ни договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата, които ползваме на основание на договори за наем, сключени след законно проведени и спечелени конкурси за наемане от ведомството“, написа още Блъсков.

Малко по-късно от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков каза, че действията на Минеков „застрашават плурализма и свободата на словото“. Той подчерта, че тези действия на министъра не са прецедент и даде за пример „конфликта му“ с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Всеки има право да харесва или да не харесва дадени журналисти, но нито един политик няма право да използва публичния ресурс, за да атакува определени медии“, каза още Биков и също като Блъсков призова президента Румен Радев да вземе отношение по темата.

По време на първата си пресконференция като министър в началото на юни Минеков съобщи, че въпреки недостига на сгради на МК, то е дало големи помещения под наем на Блъсков. Той цитира договор, според който помещения в столичния квартал „Изток“ с обща площ от 450 м2 са били дадени на фирмата на Блъсков „Южен кръст“ за срок от 10 години срещу наем от 5.76 лв. на м2, при средна цена от 11 лв. м2 в района.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG