Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Натискът е бил огромен". МВР е предупредило над 10 000 души преди изборите на 11 юли


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Броят на делата по сигнали за изборна търговия, по които МВР е работило преди парламентарния вот на 11 юли, надвишава около 9 пъти броя на тези дела преди вота на 4 април. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който беше изслушан в парламента в петък.

Той съобщи, че наказателните производства за изборни престъпления по негово време са били 93, докато в предходния период – едва десетина. Рашков уточни, че МВР е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души по линия на противодействието на купуването на гласове.

"За всеки един от тези случаи предварително е получена информация, че конкретно лице се подготвя да предприеме действия, свързани с политическите права на гражданите, тоест, да мотивира да се гласува за една или друга партия", заяви служебният министър в отговор на въпрос от депутата от БСП Георги Кадиев.

Рашков отхвърли обвиненията от ГЕРБ, "че сме упражнявали едва ли не някакво насилие върху гражданите", подчертавайки, че "това е законова мярка, която се предвижда в Закона за МВР". Той уточни, че предупреденият дори може да откаже да подпише подобен протокол, което се удостоверява само с подпис на свидетел.

Сигнали за агитация сред учители

Темата провокира и въпрос от бившата министърка на туризма Николина Ангелкова, която заяви от трибуната, че е получила сигнали от учители и директори на детски градини, които са били привиквани в полицията, за да обясняват дали членуват в партии.

"Това силно ме притеснява, а също и тях, защото прилича на политическа репресия и всяване на страх. Българските учители имат право да упражняват правото си на глас. Те знаят, че когато упражняват своята професия, не могат да агитират, но могат да членуват в партии. Остава впечатлението, че третирате българските учители като престъпници", обърна се Ангелкова към вътрешния министър.

От отговора на Рашков стана ясно, че Областната дирекция на МВР в София е работила по сигнал, че служителка в регионалното управление на образованието с инициали Р. И. е организирала срещи с директори и преподаватели, за да ги агитира да гласуват за конкретна партия.

"Действително са 12 районни управления, във всяко от тях са не привикани за обяснения учители и директори, а са били поканени по телефона да се явят, за да отговорят на конкретни въпроси във връзка с този сигнал. Тези учители, които са били призовани там, не са потвърдили сигнала. А защо не са потвърдили сигнала, е интересно да ви кажа – защото се страхуват от уволнение", добави министърът, цитиран от "Дневник".

По думите му "натискът е бил огромен, но една директорка на училище не се е поддала и какво е последвало всички знаем – била е уволнена".

Той уточни, че става въпрос за Илина Николова от Годеч, която е разказала за случая на областния управител. Последвала е и проверка в Министерството на образованието, която е установила наличието на много други анонимни сигнали.

Последва обвинение от Ангелкова, че служебният кабинет плаши и уволнява хора, след което Рашков ѝ предостави конкретни сигнали, добавяйки, че в нито един случай не е имало задържани учители или директори.

"Не става дума за 24 часа задържане, а за разговори с тях. Нито един от тях не е задържан, още по-малко пък за денонощие. Има и един сигнал, който не е анонимен. Става дума за Ботевград и е срещу ваша активистка, която работи в едно училище", отговори Рашков.

Академията на МВР не пази дипломата на Гешев

Другата основна тема в изслушването на служебния вътрешен министър беше дипломата за висше образование на главния прокурор Иван Гешев. Преди няколко седмица в парламента беше поставен въпросът дали тя е годна, след като по време на следването му в Академията на МВР факултетът му е бил закрит.

По този повод Рашков заяви, че във ведомственото висше училище не е било установено копие от дипломата на главния прокурор и затова министърът е поискал такова от Висшия съдебен съвет (ВСС). Оттам обаче са отказали да му го предоставят с аргумента, че такова копие е публикувано на сайта на съвета.

"Ние не сме направили изчерпателна, обективна проверка по зададения от вас въпрос", обобщи Рашков, цитиран от БТА.

Междувременно стана ясно, че зам.-председателят на парламентарната група на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов е отправил писмен въпрос за дипломата на Гешев до образователното министерство.

Според предоставената оттам информация главният прокурор е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт "Георги Димитров" при МВР, във факултет "Държавна сигурност" и е изучавал специалността "Защита на сигурността на Народна Република България".

През 1991 г. факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета "Национална полиция". Завършил го е на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността" с придобита гражданска специалност "Право", квалификация "юрист".

В края на обучението си през 1994 г. Гешев полага три юридически изпита – наказателно право и наказателен процес, гражданско право и граждански процес, както и специални дисциплини. По данни на Академията на МВР на Иван Гешев е издадена диплома.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG