Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларуски граничари са навлезли в Литва, за да изтласкат мигранти


Дванайсет граничари от Беларус са преминали на територията на Литва, докато са изтласквали натам 35 мигранти. Това става ясно от съобщение на литовското външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Не можем да толерираме толкова безсрамна провокация, когато 12 беларуски граничари пресякоха днес границата на Република Литва", заявява вътрешната министърка Агне Билотайте.

"Представителите на беларуските силови структури, екипирани с щитове и средства за борба с безредиците, изтласкаха със сила група от 35 мигранти и сами навлязоха на територията на нашата страна в граничния регион Шалчининкай", гласи правителствената позиция.

Литовската гранична служба също публикува запис на инцидента в социалните мрежи. Тя уточни, че беларуската страна също е публикувала запис на случая, на който се вижда как мигрантите влизат на литовска територия, без да се уточнява, че те са били изтласквани от беларуски граничари.

Според Вилнюс беларуските граничари са се върнали на територията на своята страна след нееднократни предупреждения.

Вътрешното министерство на Литва е наредило допълнително засилване на контрола на граничната зона.

През последните седмици Латвия и Полша нееднократно се оплакаха, че са обект на засилен мигрантски поток, който принуди властите в двете страни членки на ЕС да засилят охраната по границите си и да започнат да отблъскват нелегално преминаващите.

Полша, балтийските държави и представители на ЕС вече заявиха, че този мигрантски натиск се организира от беларуския президент Александър Лукашенко в отговор на европейските санкции заради репресиите на правителството му срещу демократичното движение в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG