Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финансовият министър допуска, че САЩ може да разширят санкциите по закона "Магнитски"


Служебният министър на финансите Асен Василев
Служебният министър на финансите Асен Василев

Има вероятност САЩ да разширят списъка със санкционираните лица по глобалния закон "Магнитски". Това допуска служебният министър на финансите Асен Василев.

Той беше изслушан в сряда в анкетната комисия в парламента, която трябва да установи фактите и обстоятелствата относно действията и бездействията на българските власти, довели до американските санкции от 2 юни.

На 2 юни Вашингтон обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради корупция.

По думите на Асен Василев става дума за евентуално разширяване на списъка на санкционираните от САЩ лица с други български граждани. "Американската страна взема тези решения едностранно, така че не мога да ви дам никаква допълнителна информация", каза Василев, като уточни, че разширяването на списъка е само вероятност и не е сигурно.

Министърът беше изслушан пред депутатите в комисията при закрити врата на първото заседание, заради документ с гриф за класифицирана информация. По-късно в откритата част на заседанието Василев припомни действията на българските власти и предупреди, че всички американски физически и юридически лица не трябва да правят бизнес с българските лица, попаднали в списъка.

"Санкциите са изключително тежки. Това е като една зараза. Ние трябваше да предприемем нещо, за да не се разраства тази зараза. Това е причината да предупредим всички да не работят с тези лица, 64 дружества и свързани с тях фирми и съдружници. Това е логиката на приемането на българските списъци "Магнитски", каза Василев. Така той обясни защо с решение на Министерския съвет беше създаден т.нар. “черен списък” на всързани лица и фирми със санкционираните от САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG