Връзки за достъпност

Извънредни новини

Такъв, какъвто е на 85. Робърт Редфорд и битката му с мейнстрийма


Робърт Редфорд на фестивала "Сънданс" през 2018 г.
Робърт Редфорд на фестивала "Сънданс" през 2018 г.

"Барбра, Редфорд". Това е текстът на телеграма, която Барбра Стрейзанд получава, докато снима филм в Африка. Тя потвърждава, че Робърт Редфорд най-после се е съгласил да играе в "Такива, каквито бяхме" на режисьора Сидни Полак. Новината е голяма, тъй като до този момент той многократно отказва ролята в една от най-запомнящите се любовни истории в киното.

"Чувствах го сякаш съм заключен в някакъв стереотип и това ме притесняваше", казва Редфорд за ролята на Хъбъл Гардинър.

Барбра Стрейзанд и Робърт Редфорд в "Такива, каквито бяхме".
Барбра Стрейзанд и Робърт Редфорд в "Такива, каквито бяхме".

Това обаче се случва през 1973 г. Тогава Редфорд е на 37 г. А преди дни, на 18 август, момчето от Източния бряг, както го наричат, навърши 85 години.

Всъщност той успява да излезе извън рамките на стереотипите и да направи редица запомнящи се роли като актьор в "Буч Касиди и Сънданс Кид", "Кандидатът", "Ужилването", "Великият Гетсби", "Отвъд Африка", "Шпионски игри" и много други.

Партнира си с Пол Нюман, Барбра Стрейзанд, Мерил Стрийп, Джейн Фонда, Дъстин Хофман. "Ужилването" е вторият филм, в който участва заедно с Пол Нюман. Лентата печели "Оскар" за най-добър филм, а Редфорд получава единствената си номинация за наградите на академията за актьорските си умения.

През 1981 г. печели "Оскар" за режисура с дебюта си с "Обикновени хора", а през 2002 г. е удостоен и с почетна статуетка. В колекцията си има няколко златни глобуса, "Златен лъв", награда БАФТА, "Сезар" и други. През 2016 година получава и Президентски медал на свободата, който му е връчен от тогавашния държавен глава на САЩ Барак Обама.

Освен актьор и режисьор Редфорд е и съосновател на фестивала за независимо кино "Сънданс". През 1980 г. той създава Института "Сънданс", който организира работилници за млади режисьори и спонсорира фестивала, чието първо издание е през 1985 г. До 1990 г. фестивалът се превръща в едно от най-влиятелните киносъбития в света.

В интервю за списание "Ролинг Стоун" Редфорд казва, че решава да направи фестивала, защото в онзи момент киноиндустрията е контролирана изцяло от мейнстрийма. А мейнстриймът е фокусиран върху парите.

"Усещането ми беше: добре, аз съм бил част от това... но вече виждам, че има много, много гласове, които не се чуват и изглежда, че ще бъдат много по-добре позиционирани извън системата", казва Редфорд.

През 2016 г. в интервю за "Венити феър" признава, че нито е очаквал публиката да се тълпи на фестивала, за да види кино, което не се предлага на друго място, нито е очаквал фестивалът да стане международен.

Не винаги обаче е имало нужда независимото кино да бъде разглеждано отделно. Редфорд казва, че през 70-те мейнстриймът все още е позволявал да се правят независими филми и да се разпространяват. По думите му през 60-те е започнала промяна, която се е случила през 70-те. "Мисля, че това беше прекрасно време", казва още "момчето от Източния бряг".

Именно през 60-те е и първият от общо четирите филма, в които си партнира с Джейн Фонда. „Единственият проблем с работата с Боб е, че просто гледам в него... някак потъвам в очите му и забравям диалога си“.

Робърт Редфорд и Джейн Фонда на филмовия фестивал във Венеция през 2017 г.
Робърт Редфорд и Джейн Фонда на филмовия фестивал във Венеция през 2017 г.

Освен киното Фонда и Редфорд имат още нещо общо. И двамата са завладени от каузата околна среда много преди да стане модерно. Той използва името и популярността си, за да насочва вниманието на обществото към проблемите, свързани със замърсяването на природата, глобалното затопляне, дивите животни и много други. Въпреки че на практика вече се е пенсионирал от ежедневните си дейности, той все още следи какво се случва с Центъра "Редфорд" - организация, която основава със сина си Джеймс.

Джеймс е третото му дете от общо четири деца от брака му с Лола ван Вагенен. Двамата се венчават на мормонска церемония през 1958 г., а през 1985 г. се развеждат. През 2009 г. се жени за дългогодишната си партньорка Сибил Сагарс.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG