Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не сме налагали санкции, а сме предупредили". София отговаря на Брюксел за "Магнитски"


Служебният министър на финансите Асен Василев
Служебният министър на финансите Асен Василев

Министерството на финансите е изпратило отговор до Европейската комисия на запитването за наложените санкции Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. По-рано Брюксел изпрати въпрос защо българското правителство налага санкции в резултат на решение на трета страна, Съединените щати.

На 2 юни Вашингтон обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради корупция. Санкциите засегнаха и 64 фирми. Впоследствие българското правителство обяви, че е изготвило “черен списък” на лица и фирми, свързани със санкционираните. На българските институции беше препоръчано да не работят с включени в списъка.

Питането от Брюксел е дали не е нарушен принципът на екстериториалност, т.е. дали трета страна може на практика да налага санкции на лица на територията на Европейския съюз.

Позицията на българското министерство на финансите е, че няма нарушение на принципа на екстериториалност и това ясно е обяснено в българския отговор. Причините са две - първата е, че става дума само за регистрирани в България фирми.

“Освен това не сме налагали санкции, а сме предупредили държавните институции, че могат да попаднат под санкциите на САЩ ако работят с дадените фирми, самите фирми не са санкционирани”, казаха от Министерството на финансите за Свободна Европа.

Питането на Европейската комисия е изпратено в края на юли.

"Такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е сериозен повод за безпокойство от страна на Европейската комисия", пише в писмото от Европейската комисия, цитирано за първи път от сайта Биволъ.

От Еврокомисията са поискали да знаят защо България прилага санкции на лица от Европейския съюз, наложени от трета страна. От Брюксел са поискали подробности каква е целта на решението на българските власти, какво е правното основание за него и какво е съответствието му с европейските право и политики.

За отправените към България въпроси потвърждава и външният министър Светлан Стоев в писмен отговор до лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Карадайъ е задал официален въпрос по линия на парламентарния контрол.

Темата за правните основания на санкциите по закона "Магнитски" в България беше повдигната в Европейския парламент в началото на месец юли. Тогава евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк обвини България, че нарушава законодателството на общността.

Тази гледна точка не се споделя от Министерството на финансите. От там коментираха пред Свободна Европа, че те вече са дали разяснения на европейските ни партньори.

“В края на миналата седмица сме подготвили отговорите и сме ги изпратили до Министерството на външните работи (МВнР), което с грама трябва да ги изпрати в Брюксел”, казаха от пресцентъра на финансовото ведомство.

Оттам допълват, че принципът на екстериториалност не е нарушен и това ясно е обяснено в българския отговор.

“Министерският съвет не се осигурява екстериториално приложение на санкциите по закона “Магнитски“, а само се вземат мерки за защита на българските дружества с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите по този закон [Магнитски]”, гласи отговорът, изпратен от България до Брюксел.

От Министерството на финансите допълват, че служебният министър Асен Василев е разяснил случващото се в България на европейските си колеги още през месец юни на ЕКОФИН - срещата, на която присъстват всички финансови министри в ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG