Връзки за достъпност

Извънредни новини

Противовъздушната отбрана на САЩ е предотвратила ракетни удари по летището в Кабул


На 31 август изтича крайният срок, в който НАТО трябва да се изтегли от Афганистан. Снимката от летището в Кабул е илюстративна.

Няколко ракети са били изстреляни по летището в Кабул, но са били прихванати от американската противовъздушна защита, предаде Ройтерс в понеделник.

Агенцията се позовава на свой източник в американските сили за сигурност. По думите му изстреляните по летището снаряди вероятно са били пет. Засега не е ясно дали всички те са прихванти от защитните системи. Няма официална информация за щети и за пострадали.

На 31 август изтича срокът, в който Вашингтон трябва да изтегли последните си военни от Афганистан. По този повод президентът на САЩ Джо Байдън предупреди преди ден за възможни нападения около летището в Кабул.

В неделя военновъздушните сили на САЩ нанесоха удар по кола и съобщиха, че с това са предотвратили заплаха от атака срещу летището. За ориганизатор на осуетената атака беше посочена терористична групировка, известна като "Ислямска държава-Хорасан".

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви", наред с убитите бойци на "Ислямска държава".

Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбан заяви, че САЩ знаят за съобщенията за цивилни жертви и водят разследване. “Знаем, че са последвали значителни и мощни експлозии в резултат на унищожаването на превозното средство, което показва голямо количество експлозиви в него. Това може да е довело до допълнителни жертви”, се казва в изявлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG