Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ очакват нов атентат в Кабул. Западът почти напълно се изтегли


Талибаните навлизат в летището в Кабул на 28 август 2021 г. през основния му вход.

САЩ се опасяват от нов терористичен акт срещу летището в Кабул още в неделя, съобщи Белият дом. Новината идва дни преди датата на окончателното изтегляне на НАТО от Афганистан.

Процесът трябва да приключи във вторник, 31 август, но повечето съюзници вече прекратиха полетите. Сред тях са Канада, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Италия, Франция.

Всяка от изтеглящите се държави намери начин да съобщи, че макар и да напуска, ще направи всичко възможно, за да помогне на афганистанците, работили за съозниците.

Паниката, започнала след неочаквано бързото превземане на Афганистан от талибаните, се усили след терористичния акт на летището в четвъртък следобед. Отговорност за експлозията пое "Ислямска държава-Хорасан" (ИДИЛ-Х), която враждува с талибаните.

В атентата загинаха най-малко 170 души.

Привечер в събота летището в Кабул вече беше под контрола на талибаните, след като съюзниците опразниха периметъра, в който хиляди очакваха евакуация от страната.

Часове по-рано САЩ извършиха два удара с дрон срещу позиции на ИДИЛ-Х на територията на Афганистан. Те казаха, че след неуспешния първи удар, във втория са били убити един "поръчител" и един "извършител", но не уточниха дали става дума за организатори на атентата на летището.

Това беше първият отговор на САЩ, след като президентът Байдън каза, че ще реагират със сила на извършеното.

В момента в Афганистан остават по-малко от 4 000 американски военни. На летището има около 1 000 цивилни, които очакват да бъдат евакуирани, съобщи Ройтерс, като се позова на свои източници сред командването на съозниците. Стремежът е те да бъдат изведени от страната още днес.

От Белия дом съобщиха, че в последните две седмици САЩ са евакуирали от страната почти 114 000 души.

Италия, която приключи полетите си от Кабул, съобщи, че е евакуирала около 5 000 афганистански цивилни. Това е най-голямото число афганистанци, изведени от страна на ЕС.

Германия каза, че е извела около 4 000 афганистанци.

Франция, която изтегли от страната 2 800 души, съобщи, че заедно с Великобритания ще настоява ООН да създаде зона за сигурност в Кабул, за да подпомогне по-нататъшната евакуация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG