Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще видите вие!" Как полицаите, които можеха да удушат младеж, останаха ненаказани


Даниел Павлов
Даниел Павлов

2 септември 2020 г.

Площадът пред БНБ е пълен с хора от рано сутринта. Това е 56-ия ден от протестите с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на правителството на ГЕРБ.

Това е първият работен ден на депутатите след лятната им ваканция. За протестиращите това е денят на “Велико народно въстание”.

Усещането е, че нещо ще се случи. И то се случва. Интерпретацията на събитията обаче се оказва въпрос на гледна точка.

Един от участниците в най-важното от този ден е Даниел Павлов. Той разказва за ареста си, който Свободна Европа засне.

"Ще го удушите". Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

“Градусът беше една идея по-висок”

Даниел Павлов пристига на площада пред БНБ рано сутринта на 2 септември 2020. “Аз се появих може би половин час преди да бъда арестуван. Това, което видях, е че градусът беше една идея по-висок”, каза Даниел Павлов пред Свободна Европа. “Имаше напрежение, имаше пиратки, но в никакъв случая не съм видял нещо като силна агресия към полицията”, допълва той.

За да потуши напрежението, полицията започва да пръска с лют спрей. “Така в един момент се оказах по-напред. Озовах се съвсем близо до кордона от бусове, който беше направен [от полицията]”, разказва Павлов.

“Може би съм бил по-емоционален, но не съм проявил никакво физическо или вербално насилие, нито агресия спрямо органите на реда. Именно поради тази причина не съм очаквал, че ще ме сполети това, което реално ми се случи”, казва Даниел Павлов.

“Не можех да дишам”

Мъжът е хванат от полицаи и повален на земята.

“Вратът ми беше силно извит назад. До такава степен, че не можех да си поема въздух в продължение на 20-30 секунди. Беше упражнен такъв натиск върху очите и носа ми, че лещите ми бяха избити от очите. Имах чувството, че ще ми пробият очите”, припомня си Павлов.

Няколко полицаи притискат Даниел Павлов към земята и едновременно с това извиват главата му нагоре
Няколко полицаи притискат Даниел Павлов към земята и едновременно с това извиват главата му нагоре

На кадрите, заснети от Свободна Европа се вижда, че главата на мъжа е извита силно назад. В този момент полицайка прави опит да попречи на оператора да снима като застава пред камерата.

Униформена полицайка пречи на оператора да снима задържането на Павлов
Униформена полицайка пречи на оператора да снима задържането на Павлов

“За момент имах чувството, че умирам, защото беше много силно и неприятно чувството”, казва Павлов.

“Те ме бяха хванали по такъв начин, че аз не можех да помръдна. Дори да исках да окажа съпротива, това нямаше как да се случи, тъй като ръцете ми бяха изпънати встрани, натискаха ме в лактите, така че да не мога никакво движение да направя. Като в същия момент ми се крещеше да си поставя ръцете зад гърба, което нямаше как да се случи, тъй като не можех да помръдна”, обяснява мъжът.

Даниел Павлов е преместен в пространството между Художествената галерия и Партийния дом.

“Там бях оставен на земята може би за около 20-30 минути на паветата. В това време бях многократно заплашван и обиждан, както и протестиращите. Т.е. имаше доста псувни от страна на органите на реда към протестиращите и така доста грозни думи. В един момент дойде един полицай, който без някаква видима причина ми изля бутилка с вода върху главата и ме заплаши: “сега ще видите вие какво ще стане”, каза Павлов.

Следват задържане в Първо районно управление и арест от 72 часа.

“Бях наранен от горе до долу. Имам медицинско, извадено от Съдебна медицина. Абсолютно целият бях в рани и синини. Вратът ме боля месец и нещо след това. Първите дни беше много силна болка”, казва Павлов.

Година по-късно

Година по-късно Даниел Павлов вече е спечелил делото за това, че арестът му е бил незаконен.

Според прокуратурата обаче при задържането му няма приложено насилие. “Прокурорът, който прави проверката, е Иво Боев, който казва, че не е открил никакво насилие и че аз съм оказал страхотна съпротива и затова са били използвани тези “хватки”, които между другото може би са подходящи за терористи”, казва Павлов.

Той е успял да идентифицира един от полицаите, които го повалят на земята по номера на униформата му.

“Майка ми му е казала, че го има сниман и че се вижда бруталността и това, което правят. При което той, с ехидна усмивка, е попитал: “и какво, добре ли излязох на снимката”.

Даниел Павлов беше изслушан преди седмица от депутати във временната комисия в парламента за разследване на полицейското насилие по време на протестите.

Срещу него самия е повдигнато обвинение за хулиганство. Няма данни за наказани полицаи.

XS
SM
MD
LG