Връзки за достъпност

Извънредни новини

Строежът край Алепу е бил разрешен като курортен комплекс, не като подпорна стена


Строежът на Шофьорския плаж през юни 2020 г.
Строежът на Шофьорския плаж през юни 2020 г.

Регионалната инспекция по околната среда в Бургас е разрешила през 2017 г. строителство на курортен комплекс край Алепу, а не само на подпорна стена, както твърдяха властите по-рано. Това се потвърждава от решението за съгласуване на инвестиционното предложение, публикувано в понеделник от Министерството на околната среда.

Документът е от 2017 г. и е подписан от тогавашната директорка на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас инж. Таня Манолова. В решението, с което се дава разрешение за строителството в защитената зона „Ропотамо“, се посочва, че инвестиционното предложение предвижда изграждане на курортни комплекси „Алепу Вилидж“ и „Алепу-Бриз Вилидж“ с обща площ 20 858 кв. м.

Строителството на Шофьорския плаж на юг от Созопол започна в края на 2018 г. Тогава институциите констатираха свлачище и предписаха изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. обаче снимки в социалните мрежи показаха, че строежът на първа линия изглежда като 4-етажна сграда.

Въпреки това институциите твърдяха в началото, че се изгражда само подпорна стена. През юни 2020 г. беше направена проверка от регионалната дирекция за строителен контрол, при която началникът ѝ заключи, че "четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение".

По-късно инвеститорът "ГБС Турс" представи проекта за „Алепу Вилидж“, от който стана ясно, че над съществуващата конструкция ще се надстрои туристическо селище с двуетажни и триетажни сгради, в които ще има апартаменти, заведение за обществено хранене, кафене, открит плувен басейн и зони за рекреация.

През февруари 2021 г. Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешение, издадено от главния архитект на Созопол за изграждането на курортния комплекс „Алепу Вилидж“.

През април 2021 г. инвеститорът се отказа от проекта и продаде имота.

"Къде е гнилото по веригата" при строежа на Алепу
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG