Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Талибаните са безмилостни". САЩ строят военно съоръжение до северната граница на Афганистан


Талибани празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан

Посолството на САЩ в Душанбе обяви планове за изграждането на съоръжение за гранична охрана на границата между Афганистан и двете централноазиатски държави Узбекистан и Таджикистан.

Напрежението в региона се покачи след като талибаните превзеха почти цялата територия на Афганистан и се очаква да обявят свое правителство.

Посолството в Таджикистан каза, че първа копка на съоръжението е предвидена за "началото на 2022 г."

"Съоръжението за новия граничен отряд ще замени старото в Шахритуз и ще позволи разполагането на войски в граничните райони максимално бързо, при наличието на заплахи", се казва в съобщението на посолството на САЩ в Таджикистан.

Съоръжението ще може да настанява неопределен брой граничари и техните семейства.

Страните в Централна Азия са притеснени за сигурността си, след като талибаните поеха властта в съседен Афганистан, а САЩ и съюзниците от НАТО изтеглиха войските си.

В същото време във Вашингтон високопоставен американски генерал определи талибаните като "безмилостни". Ген. Марк Мили каза пред журналисти в Пентагона, че изобщо не е ясно дали те ще се променят, но все пак е възможно в бъдеще САЩ да координират конкретни антитерористични действия с талибаните.

Съединените щати приключиха изтеглянето си от Афганистан на 31 август и сложиха край на 20-годишната война, най-дългата в историята на САЩ.

В последните две седмици САЩ евакуираха над 120 хиляди американски граждани от Афганистан, както и афганистанци, които са работили за тях.

Вашингтон определя като по-голяма заплаха "Ислямска държава - Хорасан", която пое отговорността за атентата на летището в Кабул, при който загинаха 13 американски военни и над 100 афганистанци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG