Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Талибаните са безмилостни". САЩ строят военно съоръжение до северната граница на Афганистан


Талибани празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан
Талибани празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан

Посолството на САЩ в Душанбе обяви планове за изграждането на съоръжение за гранична охрана на границата между Афганистан и двете централноазиатски държави Узбекистан и Таджикистан.

Напрежението в региона се покачи след като талибаните превзеха почти цялата територия на Афганистан и се очаква да обявят свое правителство.

Посолството в Таджикистан каза, че първа копка на съоръжението е предвидена за "началото на 2022 г."

"Съоръжението за новия граничен отряд ще замени старото в Шахритуз и ще позволи разполагането на войски в граничните райони максимално бързо, при наличието на заплахи", се казва в съобщението на посолството на САЩ в Таджикистан.

Съоръжението ще може да настанява неопределен брой граничари и техните семейства.

Страните в Централна Азия са притеснени за сигурността си, след като талибаните поеха властта в съседен Афганистан, а САЩ и съюзниците от НАТО изтеглиха войските си.

В същото време във Вашингтон високопоставен американски генерал определи талибаните като "безмилостни". Ген. Марк Мили каза пред журналисти в Пентагона, че изобщо не е ясно дали те ще се променят, но все пак е възможно в бъдеще САЩ да координират конкретни антитерористични действия с талибаните.

Съединените щати приключиха изтеглянето си от Афганистан на 31 август и сложиха край на 20-годишната война, най-дългата в историята на САЩ.

В последните две седмици САЩ евакуираха над 120 хиляди американски граждани от Афганистан, както и афганистанци, които са работили за тях.

Вашингтон определя като по-голяма заплаха "Ислямска държава - Хорасан", която пое отговорността за атентата на летището в Кабул, при който загинаха 13 американски военни и над 100 афганистанци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG