Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните посочиха Китай като "основен партньор"


Очаква се новото правителство на афганистан да бъде обявено най-рано в събота
Очаква се новото правителство на афганистан да бъде обявено най-рано в събота

Китай ще поддържа дипломатически отношения с Афганистан, а новата власт в Кабул ще разчита на Пекин за икономическа подкрепа след изтеглянето на ръководените от САЩ международни сили.

Това каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид пред италианския вестник La Repubblica. „Китай е нашият основен партньор и представлява фундаментална и изключителна възможност за нас, защото е готов да инвестира и възстанови страната ни“, каза той.

„Ние притежаваме богати медни мини, които благодарение на китайците ще бъдат модернизирани. Китай е нашият билет за пазарите по целия свят”, допълни говорителят на талибаните.

Друг техен представител каза, че Китай е обещал да запази посолството си в Афганистан отворено и да „засили“ отношенията между двете страни, както и да увеличи хуманитарната помощ.

Талибаните обещаха да бъдат по-умерени, след като свалиха подкрепяното от Запада правителство на Афганистан. Те казаха, че ще спазват някои основни човешки права и ще се въздържат от репресии.

Съединените щати приключиха изтеглянето си от Афганистан на 31 август и сложиха край на 20-годишната война, най-дългата в историята на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG