Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шаманът" от щурма на Капитолия се призна за виновен


Джейкъб Чансли (в средата) в сградата на Конгреса на САЩ

Един от придобилите най-голяма популярност участници в нахлуването в сградата на американския Конгрес на 6 януари се призна за виновен по обвиненията за възпрепятстване на работата на институцията.

Джейкъб Чансли, който беше облечен като шаман по време на щурма на Капитолия, е заплашен от до четири години в затвора, ако съдът го признае за виновен.

33-годишният Чансли от Аризона е един от лидерите на движението, свързано с конспиративната теория QAnon. Той стана известен като “Q Shaman” (Q шаман) след събитията на 6 януари.

Тогава той беше сред стотиците привърженици на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които нахлуха в Капитолия и в продължение на часове блокираха работата му. Размириците взеха жертви, сред които полицай.

Това се случи, когато двете камари на американския Конгрес се събраха, за да преброят гласовете на електорите, с които победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп на президентските избори да бъде официализирана.

Чансли получи обвинение в незаконно нахлуване в забранена зона и нарушение на обществения ред. Според прокуратурата той може да получи между три и четири години затвор. Предстои решението на съда да бъде произнесено на 17 ноември.

Адвокатът на Чансли каза пред съда, че клиентът му се е отказал от вярата си в конспиративната теория QAnon и призова съда за снизходителност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG