Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще приемат 50 000 души, евакуирани от Афганистан


Афганистанци слизат от самолет на американските военновъздушни сили в Испания. Снимката е от 31 август 2021 г.
Афганистанци слизат от самолет на американските военновъздушни сили в Испания. Снимката е от 31 август 2021 г.

САЩ ще приемат поне 50 000 граждани на Афганистан, евакуирани след завземането на властта от талибаните, съобщи министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. По думите му това решение е в изпълнение на ангажимента на Вашингтон към хората, които са работили с военните на САЩ в страната.

Десетки хиляди афганистанци вече пристигнаха в САЩ и след преминаване на проверки за сигурност бяха настанени във военни бази в страната.

Алехандро Майоркас каза на 3 септември, че все още не е ясно още колко афганистанци ще пристигнат в САЩ и колко време ще отнеме тяхното транспортиране до страната от държавите, в които са пристигнали непосредствено след евакуацията си. По думите му ангажиментът на САЩ към хората, работили за Вашингтон в Афганистан е “устойчив”.

В понеделник Вашингтон обяви, че изтеглянето на американските военни от Афганистан е завършило. Това сложи край на продължилата 20 години война. Заедно с военните и гражданите на западни държави, бяха евакуирани афганистанци, които са работили за САЩ или силите на НАТО. Не всички желаещи успяха да напуснат страната навреме.

Афганистанците, които планират да се установят в САЩ, ще получат специална виза. За нея могат да кандидатстват афганистанци, които са работили за американската армия или за НАТО, както и хора, чиято сигурност е заплашена от управлението на талибаните, които завзеха властта след началото на изтеглянето на американската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG